Zdravje

Rožnati oktober: rak dojk – ne le ženske, zbolijo lahko tudi moški

Mednarodni mesec osveščanja o raku dojk.

Oktober je rožnati mesec, saj je mednarodni mesec osveščanja o raku dojk, ki ga vsako leto obeležujemo tudi v Sloveniji. Po podatkih Registra raka za Slovenijo je v letu 2017 zbolelo 1399 žensk in 10 moških. Tega leta je za rakom dojk umrlo 433 žensk in dva moška.

V Združenju Europa Donna Slovenija so tudi letos pripravili številne aktivnosti, s katerimi so in še bodo obeležili rožnati oktober. Glede na zaostreno epidemiološko situacijo, zaradi novega koronavirusa COVID-19, so več poudarka namenili osveščanju o raku dojk na spletu in preko plakatnih mest.

Za uspešno zdravljenje in zmanjševanje umrljivosti je pomembno predvsem osveščanje o zdravem načinu življenja. Zelo pomembno je tudi zgodnje odkrivanje in takojšnje učinkovito in vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje.

Samopregledovanje dojk vsak sedmi do deseti dan po začetku menstruacije

V ospredje letošnjega rožnatega oktobra so postavili pomen rednega mesečnega samopregledovanja in zgodnjega odkrivanja raka dojk. To je namreč zelo pomembno za uspešno in manj obremenjujoče zdravljenje, manj poznih posledic in zmanjševanje umrljivosti. Redno mesečno samopregledovanje pripomore k zgodnjemu odkrivanju raka dojk. Vsaka ženska bi morala že v mladosti začeti s samopregledovanjem in spoznati svoje dojke. Do menopavze naj bo to reden pregled vsak sedmi do deseti dan po začetku menstruacije, kasneje pa na izbrani dan v mesecu. Pri samopregledovanju dojk je treba skrbno pregledati in pretipati obe dojki in pazduhi. Pri tem smo pozorni na zatrdline, spremembe v velikosti in obliki dojk ter barvi kože, uvlečenost bradavice ali izcedek iz nje. Če odkrijemo neobičajne spremembe, se moramo posvetovati s svojim zdravnikom ali ginekologom. Za pomoč pri pravilnem samopregledovanju pa je na voljo mobilna aplikacija Breast Test in prikaz na spletni strani www.europadonna.si.

Za zgodnje odkrivanje raka dojk je pomembno tudi, da se ženske odzovejo na vabila državnega presejalnega programa DORA, ki je namenjen zgodnjemu odkrivanju raka dojk, in na katerega vsake dve leti na mamografijo povabijo vse slovenske ženske med 50. in 69. letom. Za zmanjševanje umrljivosti je potrebna vsaj 70 % odzivnost na program, kar lahko dosegamo z ustrezno osveščenostjo žensk. S samopregledovanjem nadaljujemo tudi takrat, ko se redno udeležujemo presejalne mamografije.

 

 mlad.si
Pexels

Uredništvo DOSTOP.si

Administrator portala DOSTOP.si.

Sorodni članki

Back to top button