Izobraževanje

Na Almi Mater kmalu programa socialna gerontologija in zdravstvena nega

Zasebna univerza Alma Mater Europaea je po 13. letih prizadevanj dočakala koncesijo za izvajanje rednega študija na prvi stopnji študijskih programov socialne gerontologije in zdravstvene nege. Za prvega je razpisanih 30, za drugega pa 39 prostih mest.

Študij bo brezplačen

“Veseli nas, da bodo medicinske sestre in socialni gerontologi lahko končno brezplačno študirali za najbolj iskane poklice v Sloveniji, ki jih v teh časih še kako primanjkuje. Ob tem bi si želeli, da bi bili brezplačni tudi ostali študijski programi, za katere na trgu dela vlada največje zanimanje. Predvsem na področju fizioterapije in informatike,” je na novinarski konferenci povedala glavna tajnica Barbara Toplak Perovič.

Po njenih besedah bodo vpis na nova programa študentom omogočili od prihodnjega študijskega leta dalje. Za redni študij zdravstvene nege bodo sicer razpisali 14 mest za študij v Mariboru in 25 za študij v Murski Soboti. S tem bo vsaj nekaj študentom na omenjenih programih omogočen brezplačen študij, medtem ko bodo ostali morali še naprej šolnino plačevati sami.

Zaradi pandemije so stiske starejših večje

Sicer pa je univerza nedavno gostila mednarodno znanstveno konferenco na temo socialna gerontologija. Na njej je več kot 117 udeležencev ter predavateljev iz Slovenije, Hrvaške, ZDA, Nemčije, Češke in Slovaške razpravljajo o gerontoloških vidikih v času pandemije covida-19.

Govorili so o tem, kakšne so stiske starejših odraslih, kako je k temu pristopila stroka, kakšne bodo posledice, ki jih pušča covid-19 in kako se spopasti z njimi. O tem so razpravljali raziskovalci s področij socialne gerontologije, medicine, prava, psihologije, zdravstvene nege, socialnega varstva, turizma in drugih ved.

Med 11. in 18. marcem pa na univerzi pripravljajo še jubilejno 10. mednarodno znanstveno konferenco Za človeka gre. Tokrat bo potekala pod naslovom Etični izzivi digitalne transformacije. Tudi ta bo gostila vrhunske znanstvenike z različnih akademskih področij. Med drugim podpredsednika Evropske komisije Maroša Šefčoviča in Dubravko Šuico, uvodni nagovor pa bo imel predsednik Borut Pahor.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button