Zdravje

Kondomi so tvoji najboljši prijatelji pri preprečevanju okužbe s HIV in SPO

V Sloveniji okužbo s HIV zelo dobro obvladujemo. Uvrščamo se med države, ki ohranjajo nizko stopnjo epidemije. HIV se ni pomembno razširil v nobeni podskupini prebivalstva in imamo eno najnižjih epidemij v Evropi. Vendar pa preventiva – osveščenost o odgovorni spolnosti ter pravilna in dosledna raba kondoma, ostaja ključ za obvladovanje epidemije HIV-a in drugih spolno prenosljivih okužb.

Mednarodni dan moja proti aidsu, ki smo ga obeležili 1. decembra, je letos potekal pod geslom »Naj skupnosti vodijo!«. Izpostavljal je njihovo ključno vlogo pri uspešnem obvladovanju okužbe s z virusom človeške imunske pomanjkljivosti (angleško Human Immunodeficiency Virus – HIV) in oblikovanju zdravja družbe.

Do 20. novembra 2023 so na NIJZ v Sloveniji zabeležili 36 novih diagnoz okužbe s HIV, kar je ena manj kot v enakem obdobju lani. Najpogostejši način prenosa še zmeraj predstavljajo nezaščiteni spolni odnosi, največ novih okužb (27) je bilo tudi letos zabeleženih med MSM. Ena okužba je bila med intravenskimi uporabniki drog, medtem ko med nosečnicami in otroki ni bilo novih okužb. Ocenjujejo, da naj bi v začetku leta 2023 v Sloveniji s HIV živelo nekaj manj kot 900 oseb, od katerih naj bi jih približno ena desetina ne vedela, da je okužena s HIV.

Člani Komisije za aids poudarjajo, da je prenos spolno prenosljivih okužb z nezaščitenimi spolnimi odnosi mogoče preprečiti z odgovornim spolnim vedenjem: odlašanjem s spolnimi odnosi, poznavanjem spolnih partnerjev, omejevanjem števila spolnih partnerjev z obojestransko zvestobo partnerjev ter s pravilno in dosledno uporabo kondoma z lubrikantom pri spolnih odnosih. Ob tem se zavzemajo za uporabo vseh preventivnih metod in strategij, ki so na voljo: temeljne preventive, testiranja, zgodnjega zdravljenja, zaščite z zdravili pred in po izpostavitvi, diagnosticiranja in zdravljenja spolno prenosljivih okužb ter obveščanja partnerjev o izpostavljenosti okužbi.

Komisija za aids je multidisciplinarno posvetovalno telo Ministrstva za zdravje, ki svetuje pri načrtovanju in izvajanju Strategije preprečevanja in obvladovanja okužbe s HIV 2017–2025, preverja usmeritve in doktrino. V njej so predstavniki pristojnih ministrstev, strokovnjaki s področja preprečevanja in obvladovanja okužbe s HIV ter predstavniki civilne družbe.

Kondom, kondomi, kontracepcija, seks, varna spolnost, spolnost, Trojan, AIDS, poliizopren, Skyn
Kondomi ostajajo najsplošnejša oblika kontracepcije, ki varuje pred boleznimi in zanositvijo.

Kakšna so tveganja?

HIV

Okužba s HIV se v Sloveniji prenaša predvsem z nezaščitenimi spolnimi odnosi z okuženimi osebami, ki niso zdravljene. Pravočasno testiranje na okužbo s HIV omogoča tudi bolj uspešno zdravljenje, obenem pa je ključno za preprečevanje nadaljnjih okužb. Osebe, ki se učinkovito zdravijo, ne morejo prenašati okužbe s HIV naprej na druge.

Tveganje za okužbo s HIV je večje predvsem pri moških, ki imajo spolne odnose z moškimi, pri osebah, ki si injicirajo droge, pri osebah s spolno prenosljivimi okužbami ter pri osebah, ki imajo številne spolne partnerje. Najpomembnejša preventiva pred okužbo s HIV je varno spolno vedenje, kot je nprimer uporaba kondoma. Za osebe, ki si injicirajo droge, je pomembna uporaba sterilnega pribora za injiciranje. Okužbo s HIV lahko preprečimo z metodama: zaščite z zdravili pred izpostavitvijo (angleško Pre-Exposure Prophylaxis – PrEP ) in zaščite z zdravili po izpostavitvi (angleško Post-Exposure Prophylaxis – PEP), ki sta zelo učinkoviti preventivni metodi.

Hepatitis C

Okužba z virusom hepatitisa C, ki lahko povzroči odpoved delovanja jeter ali raka na jetrih, se prenaša predvsem z okuženo krvjo. Pogosto se prenaša z menjavo pribora za injiciranje med injicirajočimi uživalci drog, pri neprofesionalno izvedenem tetoviranju ali prebadanju kože ali sluznic (»piercing«), lahko tudi pri nezaščitenih spolnih odnosih, predvsem med moškimi, ki imajo odnose z moškimi.

V državah z nizkimi zdravstvenimi standardi je okužba možna tudi pri medicinskih posegih, v Sloveniji pa testiranje na tovrstno okužbo svetujemo vsem, ki so prejeli kri ali krvne pripravke pred letom 1993. Cepiva proti hepatitisu C ni, obstaja pa učinkovito zdravljenje, ki omogoči odstranitev virusa hepatitisa C iz telesa. V Sloveniji so najbolj tvegana skupina za okužbo s hepatitisom C injicirajoči uživalci drog.

Hepatits B

Virus hepatitisa B se v razvitem svetu najpogosteje prenaša pri nezaščitenih spolnih odnosih z okuženo osebo ali s souporabo okuženih igel in brizg pri injiciranju drog, lahko pa tudi pri neprofesionalno izvedenem tetoviranju in »piercingu« ali med člani skupnega gospodinjstva pri souporabi predmetov za osebno higieno. Možen je tudi prenos z okužene matere na plod oziroma novorojenca.

V Sloveniji je od leta 1998 cepljenje proti hepatitisu B vključeno v nacionalni program cepljenja otrok, ki se je sprva izvajalo pred vstopom v šolo, od leta 2020 dalje pa se je priključilo ostalim obveznim cepljenjem v prvem letu starosti. Cepivo daje dolgotrajno zaščito, ki je najverjetneje doživljenjska. Cepljenje priporočamo tudi osebam, ki imajo višje tveganje za okužbo z virusom hepatitisa B.

SPO

Spolno prenosljive okužbe so v porastu povsod po svetu, tudi v Sloveniji. Pogosto lahko potekajo brez značilnih bolezenskih znakov, kot so izcedek iz spolovila, pekoče in/ali pogosto mokrenje ali razjeda na spolovilu. Okuženi zato ne poiščejo zdravniške pomoči in okužbe ne zdravijo pravočasno, kar lahko privede do hudih, celo življenje ogrožajočih zapletov, do prenosa okužbe na spolnega partnerja ali partnerko ali do okužbe plodu oziroma novorojenca.

Zgodnje odkrivanje in ustrezno zdravljenje omogočata hitro ozdravitev bakterijskih spolno prenosljivih okužb oziroma učinkovito obvladovanje virusnih spolno prenosljivih okužb. Od leta 2021 dalje je dostopnost do ustrezne zdravniške pomoči enostavnejša in hitrejša, saj je možno pregled v ambulanti za spolno prenosljive okužbe opraviti brez napotnice izbranega osebnega zdravnika. Tudi v boju s tovrstnimi okužbami je še vedno na prvem mestu njihovo preprečevanje – dosledno izogibanje tveganim spolnim odnosom in uporaba kondoma. Na voljo pa je tudi cepivo proti najpogostejši in rakotvorni spolno prenosljivi okužbi, humanemu virusu papiloma (HPV), ki je vključeno v nacionalni program cepljenja deklic in dečkov.

Kje se testirati na okužbo s HIV?

  • Brezplačno zaupno testiranje na okužbo s HIV, z virusoma hepatitisa B in C je vedno na voljo pri izbranem osebnem zdravniku.
  • Anonimno brezplačno testiranje na HIV in virusa hepatitisa B in C je dostopno tudi na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana. Izvaja se v sodelovanju z Inštitutom za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.
  • Samoplačniško testiranje na HIV, hepatitisa B in C ter na sifilis je dostopno na Zavodu Republike Slovenije za transfuzijsko medicino.
  • Za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi, Društvo informacijski center Legebitra v sodelovanju z Inštitutom za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani izvaja testiranje na HIV, virusa hepatitisa B in C ter testiranje na sifilis in gonorejo. Testiranja potekajo v Ljubljani, kot tudi v drugih krajih po Sloveniji. Več informacij je na spletni strani Kaj iščeš.
  • Pregled in testiranje na spolno prenosljive okužbe se izvaja v dermatoveneroloških ambulantah po Sloveniji in v ambulanti za spolno prenosljive okužbe na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana.
  • Testiranje na HIV izvajajo tudi v UKC Maribor, Oddelek za nalezljive bolezni in vročinska stanja, ambulanta za hiv in druge spolno prenosljive bolezni.
  • Ostale spolno prenosljive bolezni pa v UKC Maribor testirajo na Oddelku za kožne in spolne bolezni.
  • Testiranje na okužbo s HIV lahko izvedete tudi sami, v domačem okolju. Testi za samotestiranje so na voljo v lekarnah. V primeru pozitivnega izvida pri samotestiranju je nujen potrditveni test, ki ga lahko opravite na Kliniki za infekcijske bolezni ali v nekaterih drugih institucijah.

Muzej spolno prenosljivih okužb

Združenje DrogArt, ki mlade med drugim osvešča tudi o zaščiti pred HIV in pred drugimi spolno prenosljivimi okužbami, v decembru  vabi k obisku Muzeja spolno prenosljivih okužb, ki ga odpirajo 30. novembra 2023 na Štefanovi ulici 11 v središču Ljubljane.

Simon Kovačič pojasnjuje: »Muzej je  zasnovan kot izkustveno-razstavni prostor, v katerem bomo prikazali pomembne informacije o spolno prenosljivih okužbah ter tako na atraktiven in inovativen način ozaveščali o pomembnosti zaščite in rednega testiranja. Z zanimivim doživetjem v stilu nočnega življenja želimo v muzej pritegniti predvsem mlade. Odprt bo vsak dan do vključno 12. decembra od 12.00 do 18.00, vstop pa je brezplačen.«

Mlad.si, Ministrstvo za zdravje
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button