Zdravje

Sanje 101 ali zakaj se zjutraj ne spomniš kaj si sanjal

Se spomniš, katere so bile tvoje najbolj nenavadne sanje? Morda so bile grozljive, nesmiselne ali pa popolnoma resnične. Sanje se namreč pojavljajo v različnih oblikah in lahko imajo mnogo različnih pomenov.

Sanje ponavadi trajajo med 5 in 20 minut, od tega pa kar 95 odstotkov pozabimo. Raziskave kažejo, da so nekatere univerzalne za vse in simbolizirajo skrita čustva ali misli. Lahko se tudi ponavljajo. Zagotovo si že sanjal, da padaš, te nekdo lovi, da letiš, zamujaš ali pa si bil udeležen v prometni nesreči? To so sanje, ki so skupne mnogim ljudem. Morda si med tistimi, ki so že doživeli lucidne sanje – sanjal si, da sanjaš

Zakaj sanjamo?

Sanje spodbujajo kreativnost, saj je naša logika med spanjem ovirana, vizualne podobe pa tako dobijo prosto pot. Mnogi umetniki zato pravijo, da najboljše ideje dobijo v sanjah. Hkrati skozi sanje lažje obdelamo svoja čustva in analiziramo, kaj se dogaja v času budnosti.

Ni popolnoma jasno, kako sanje vplivajo na shranjevanje spomina, vendar pa nekatere študije kažejo, da delujejo kot filter nepomembnih spominov. Hkrati naj bi nas sanje pripravile na nevarnosti v realnem življenju, saj stimulirajo amigdalo (predel možganov, ki je povezan z instinkti preživetja).

spanje, zakaj sanjamo, kako sanjamo, zakaj se ne spomnim sanj, nočne more, mokre sanje, orgazem, sanje
Vsako noč sanjamo 4 do 6 različnih sanj, ki so lahko v barvni ali pa črno-beli tehniki, med njimi pa včasih tudi premikamo svoje telo.

Kaj pa nočne more in mokre sanje?

S pomočjo sanj predelamo vsa čustva, tudi travme, stres, bolezen in podobno. Zato se pojavijo nočne more, ki pa ne smejo biti prepogoste. Takrat lahko gre za motnjo spanja (nespečnost, narkolepsijo, sindrom nemirnih nog ali apnejo v spanju), ki jo nakazujejo simptomi, kot so: anksioznost pred spanjem, težave s spanjem skozi noč in težave, da sploh zaspiš.

Morda se ti zdi, da so mokre sanje (ali orgazem med spanjem) pogoste le med puberteto, ampak so precej redne tudi v odrasli dobi. Lahko so posledica erotičnih sanj ali pa le pravega trenja med tkanino in tvojimi spolnimi organi.

Tvoje orodje je med spanjem bolj občutljivo zaradi povečane cirkulacije krvi, kar, mimogrede, povzroči tudi jutranjo erekcijo. Mokre sanje so pogostejše med moškimi, vendar jih doživljajo tudi ženske. In še to: ni nujno, da se za vsakimi erotičnimi sanjami sledi orgazem.

TOP 10 erotičnih sanj žensk in moških se razlikujejo.

Kaj vse lahko vpliva na sanje?

Neprimerna dieta lahko vpliva na kakovost tvojega spanja, kar pa vpliva tudi na tvoje sanje. Raje se posluži jutranje vadbe, ki ti bo pomagala, da ob večerih hitreje zaspiš. Na intenzivnost sanj lahko vpliva tudi utrujenost, motnje duševnega zdravja ali pa celo zdravila.

»Jaz pa nikoli ne sanjam!«

Vsi ljudje sanjamo, le da se nekateri svojih sanj ne spomnijo. K temu pripomore noradrenalin, ki skrbi za spomin, med sanjanjem pa ga je v našem telesu izjemno malo, zato si nič ne zapomnimo.

Kako pa si torej lahko zapomniš svoje sanje? Poskusi jih zapisati še preden se popolnoma prebudiš. Pomagalo ti bo tudi, če si rečeš, da se boš spomnil sanj, ko se zbudiš.

 

UJ / DOSTOP.si
Unsplash

Uredništvo DOSTOP.si

Administrator portala DOSTOP.si.

Sorodni članki

Back to top button