Tehnologija

Na Japonskem robot opominja kupce, naj nosijo masko

Prositi nekoga, naj si nadene masko, velja za občutljivo temo na Japonskem, zato je ena od tamkajšnjih trgovin v ta namen angažirala robota. Malega humanoidnega robota namreč ni sram iti do obiskovalca in ga prositi, naj nosi masko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Se opravičujem, ker motim, ampak prosim, nosite masko,” reče mali robot Robovie, ko se pripelje pred ljudi brez mask. “Hvala za vaše razumevanje,” pa doda, ko kupec upošteva njegovo prošnjo. Ob tem se tudi prikloni z belo okroglo glavo proti sogovorniku v znak zahvale.

Robot opravlja svoje poslanstvo v trgovini s športno opremo v Osaki. Gre za eksperiment raziskovalnega inštituta ATR, ki je izumil Robovieja. Kamere in laserski čitalniki lahko prepoznajo ljudi, ki ne nosijo mask ali stojijo preblizu v vrsti. V slednjem primeru jih prosi, naj stopijo korak narazen.

Robovie pa ne ponuja le preventivnih zdravstvenih nasvetov v času pandemije covida-19, v trgovini lahko kupca vodi tudi do oddelka, ki ga zanima.

Novi koronavirus Japonske ni prizadel tako hudo kot nekatere druge države, v zadnjem času pa vseeno beležijo porast okužb. V sredo so poročali o rekordni 2201 okužbi v enem dnevu.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button