Glasba

Pred 30. leti si je življenje vzel frontman Nirvane Kurt Cobain

Mineva 30 let od smrti frontmana skupine Nirvana Kurta Cobaina, ki je kot še nekaj glasbenih legend, kot so Janis Joplin, Jim Morrison in Amy Winehouse, svet zapustil pri 27 letih. V zgodovino se Cobain ni zapisal le z glasbo, ampak tudi s slogom oblačenja - prevelikimi jopami in flanelastimi srajcami - ki je, kot njegova glasba, še danes živ.

Znan tudi po edinstvenem slogu oblačenja

Kot so spomnili pri francoski tiskovni agenciji AFP, se je Cobainov slog rodil ob Nirvanini skladbi Smells Like Teen Spirit, ki je obveljala za prebojni singel, ki je prevzel tedaj zelo priljubljeni MTV. Kurt Cobain je nosil rabljeni majici, oblečeni eno čez drugo, lasje pa so mu razmršeni padali na obraz. “Rodil se je slog, ki ni nikoli zares umrl,” navaja AFP.

“Odraščal je v revščini, zato je večkrat podvajal svoja oblačila, da bi prikril svojo mršavost, zaradi katere je bil zelo nesamozavesten, čeprav je bil lep fant,” je za AFP povedala Charlotte Blum, ki je leta 2001 izdala knjigo o grungeevskem gibanju.

Čeprav tako kot drugi člani Nirvane ni maral dragih oblačil priznanih blagovnih znamk, na kar so ob snemanju videospota Smells Like Teen Spirit tudi posebej opozarjali, je Cobainov slog za dobičkonosen prepoznalo več modnih hiš. Temu bi Cobain po navedbah AFP kot kritik velikih korporacij zagotovo nasprotoval.

Predzadnji koncert je Nirvana odigrala v Ljubljani

Glasbenik se je kot Kurt Donald Cobain rodil 20. februarja 1967 v Aberdeenu v zvezni državi Washington. Pri osmih letih sta se starša ločila, kar je, kot je pozneje tudi sam priznal, močno zaznamovalo njegovo otroštvo.

Kot otrok je Cobain oboževal Beatle, že kmalu pa odkril tudi trši rock in skupine, kot so Led Zeppelin, Black Sabbath in Kiss. Že kot najstnik je spoznal Krista Novoselica, s katerim sta leta 1987 ustanovila skupino Nirvana. Prvih nekaj let je v skupini igralo več bobnarjev, šele leta 1990 pa se je zasedbi pridružil še tretji nepogrešljivi člen legendarnega sestava Dave Grohl.

Leta 1989 je Nirvana izdala svoj prvi album – Bleach, zaslovela pa je leta 1991 z drugim albumom Nevermind, ki so ga prodali v več kot 15-milijonski nakladi. Z njim se je širša javnost prvič seznanila z žanrom grunge. Spomladi je skupina odšla na evropsko turnejo, v okviru katere je nastopila tudi v ljubljanski hali Tivoli. To je bil predzadnji koncert Nirvane tik pred poslednjim koncertom v Münchnu, ki je trajal le 70 minut.

Življenje si je vzel pri 27. letih

Cobaina, ki si je pred 30 leti vzel življenje, so samomorilske misli preganjale že dlje časa. Že v Rimu je marca 1994 vzel preveliko količino mamil in bil nekaj dni v komi, vendar so ga takrat rešili. To pa jim ni uspelo mesec dni pozneje doma, v Seattlu. Pustil je poslovilno pismo, ki ga je pozneje oboževalcem prebrala njegova soproga, pevka Courtney Love. V njem je med drugim zapisal, da že dolga leta ni čutil nobenega vznemirjenja in se je zato čutil krivega. O poslednjih glasbenikovi dneh je leta 2015 režiser Gus Van Sant posnel film Zadnji dnevi.

Nirvana, ki je slovela z uspešnicami, kot so Smells Like Teen Spirit, Come As You Are, Lithium, In Bloom in About a Girl, je v času svojega delovanja izdala le tri studijske albume – poleg omenjenih prvih dveh še Utero – nekaj pa jih je izšlo pozneje, med njim leta 1994 plošča Unplugged in New York, ki velja za enega najboljših akustičnih albumov.

STA
WIkimedia Commons

Sorodni članki

Back to top button