Glasba

Čas je za Šourock! Za nami že prvi večer predizborov

September je čas za Šourock! Za nami je že prvi večer predizborov tradicionalnega glasbenega natečaja. Na Štuku se je predstavilo prvih pet skupin - smo morda že poslušali letošnje zmagovalce? V iskanju odgovora na to vprašanje nam ne preostane nič drugega, kot da mladi glasbeni sceni prisluhnemo tudi naslednji dve sredi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Šourock (@sourock.natecaj)

Zdi se kot včeraj, ko smo se na Šourockovem odru veselili z lanskimi zmagovalci, skupino Jet Black Diamonds. Od takrat smo jih lahko poslušali po vsej Sloveniji, v družbi trenutno največjih glasbenih imen. Kdo bo fante iz Ajdovščine nasledil letos?

Pred nami je že devetnajsti Šourock, glasbeni natečaj za dijaške in študentske glasbene skupine, ki tem omogoči, da svojo glasbo predstavijo na kultnem Štukovem odru.

Pred velikim finalom 19. oktobra so pred nami trije predvečeri, na katerih se bo predstavilo vseh 15 sodelujočih skupin. Zmagovalce čakajo nagrada v vrednosti tisoč evrov, več koncertov in seveda – večna slava. V eni roki trzalica, v drugi žezlo Šourocka.

Začelo se je: “v živo je živo!”

Kot prva je na Štukov oder stopila skupina Cener, velenjska autobahn punk skupina, ki je poskrbela za udaren začetek predvečerov. Obiskovalcem je divja trojica postregla z naborom avtorskih skladb v izredno slikoviti slovenščini.

Šourock, glasba, koncert, Štuk, Cenar
Večere predizborov so otvorili autobahn punkerji iz Velenja, Cener.

Kot drugi so nastopili Smetnaki, ki so prišli z namenom, da se z njimi zapleše. Kranjsko-tržiški glasbeni navezi je to z razgibanim nastopom, naborom inštrumentov in sarkastičnimi besedili vsekakor tudi izvrstno uspelo.

Šourock, koncert, Štuk, Smetnaki
Kje so Smetnaki našli navdih za ime? Na spletnem name generatorju seveda.

Tretji so bili Final page, ki so na Šourocku tokrat nastopili tretjič. Skupina, katere zametki segajo vse do leta 2016, je prav tako poskrbela za udaren nastop, njihov basist pa se je med nastopom zavrtel tudi med obiskovalci.

Šourock, koncert, Štuk, Final page
Ali gre v tretje rado? Bomo videli – Final Page se na Šourockovem odru tokrat predstavljajo tretjič.

Nato smo se preselili na Gorenjsko. Nastopili so White Blackout, ki združujejo ritme reggaeja, skaja in rocka. Ob nastopu četverice je poslušalce ponovno sililo k plesu, izstopala pa so tudi izvirna avtorska besedila.

Šourock, koncert, Štuk, White blackout
White Blackout so na štajerski oder prinesli ritme skaja in reggaeja.

Prvi večer predizborov so zaključili Jaja Bojz, ki so poskrbeli, da je bil konec večera približno tako udaren kot njegov začetek. Peterica iz Novega mesta namreč igra punk in njemu podobne prizmesi, v nastop pa so vključili tudi publiko, ki je bila povabljena, da zapoje z njimi.

Šourock, koncert, Štuk, Jaja Boyz
Udaren je bil začetek in prav tako konec – večer so zaključili pankerji Jaja Boyz.

Se vidimo naslednjo sredo!

Predizbora bosta potekala še naslednji dve sredi. 14. septembra bomo lahko prisluhnili skupinam One cupcake away, Pižoni, Patroni, Mojstri pasivne agresije in Life on display. Teden kasneje, 21. septembra, pa bodo nastopili Free the mouse, Lesni štromi, Ryvertone, D’Chymnyz in The crossroads. Po prvem večeru sodeč bo september še kako pester. Naj živi glasba in naj živi Šourock – se vidimo na Štuku!

Sara VOCOVNIK
Patrik KOCIPER
ikona snemalec Nejc VEHOVEC

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button