GlasbaNoviceOkoljePotovanjeŠport

2021 v nekaj besedah: potovanja, okolje, glasba in šport

V letu 2021 se je zgodilo marsikaj, zato je prav in se spodobi, da dogajanje povzamemo v krajšem članku. V prvem delu smo že povzeli dogodke v tehnologiji, znanosti, kulturi in izobraževanju, spodaj pa lahko prebereš, kateri dogodki so zaznamovali šport, glasbo, okolje in potovanja.

Čeprav je svet v letu 2021 še vedno deloval po nekoliko spremenjenih pravilih, pa smo se takega stanja po čudnem 2020 že povsem privadili. Kar je bilo odpovedanega prejšnje leto, se je v omejeni različici vrnilo letos, zato nismo bili prav nič prikrajšani.

V prvem delu članka si že lahko prebral/a o tehnoloških in znanstvenih dosežkih leta 2021, o študentskem življenju in kulturi. Tokrat pa te vabimo na sprehod po dogajanju v športu, glasbi, okolju in turizmu.

Potovanja: počasi se vračamo tudi na turistične destinacije

Sredi junija smo Slovenci spet prejeli turistične bone, ki smo jih tokrat lahko unovčili tudi v gostinskih obratih, kulturnih ustanovah, trgovinah, rekreativnih centrih in seveda turističnih nastanitvah. V Slovenijo so se vrnili tuji gosti, saj je število nočitev v primerjavi z letom 2020 občutno višje.

S prihodom cepljenja so mnoge države spet odprle svoje meje. Med njimi tudi ZDA, ki je po 18 mesecih odpravila prepoved vstopa državljanom EU in Velike Britanije. V Dubaju se je septembra pričel prestavljeni Expo 2020, na katerem se je z zelenim paviljonom predstavila tudi naša domovina.

žeton, Expo Dubaj 2020, Slovenija na Expu Dubaj 2020, Slovenija, blockchain, blockchain tehnologija, NFT
V Dubaju se je predstavila tudi Slovenija.

Okolje: podnebna konferenca COP26 za ustavitev uporabe premoga

Na področju okoljevarstva je leto 2021 zaznamovala podnebna konferenca COP26 v Glasgowu. Ta ni prinesla drastičnih in večjih ukrepov, so se pa države zavezale k postopnemu ustavljanju uporabe premoga.

Dosegli smo nekaj neslavnih rekordov: najvišje temperature na Arktiki in Grenlandiji. Podnebne spremembe nam še naprej ne prizanašajo. Svet je doživel poplave, obsežne požare, sušo, vročino, snežne meteže, peščene viharje, tropske nevihte, potrese …

Kljub temu pa je leto prineslo tudi nekaj dobrih novic. Slovenija je uveljavila prepoved prodaje nekaterih plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, glasovali pa smo na referendumu za pitno vodo. Ozonska luknja se počasi manjša, znanstveniki so našli način za počasno obnavljanje Velikega koralnega grebena, pande pa niso več na seznamu ogroženih vrst.

Glasba: nov album Adele in rešitev Britney Spears

Slovenska glasbena scena je letos ponudila prostor tako novim kot tudi že uveljavljenim imenom. Z novim albumom nas je pocrkljal Jan PlestenjakEmkej je izdal svoj prvi koncertni, akustični album pa je izdala skupina Big Foot Mama. Z novo glasbo so postregli še Koala Voice, Hamo & Tribute 2 Love, Leopold I., Rudi Bučar, Zlatko, Katalena, Joker Out, Eva Pavli …

Skrbništvo, Free Britney, Free(d) Britney, Freed Britney, Britney, Britney Spears, pop, pop princeska, Jaime Spears, Sam Asghari
Po letih in letih nadzora tako poslovnega kot zasebnega življenja je Britney Spears spet svobodna (vir).

Letos se je na sceno vrnilo tudi nekaj legend. Adele je po petih letih izdala nov album 30, z novim albumom se je vrnil tudi Ed Sheeran. Po 40 letih se je zbrala legendarna zasedba ABBA. Na sceni se je pojavilo tudi nekaj novincev, kot so Måneskin  in Olivia Rodrigo. Nove melodije so izdali še Billie Eillish, Taylor Swift, The Weeknd, Lil Nas X, OneRepublic, Doja Cat, Lana Del Rey, Yungblud, Lorde, Tayler, The Creator … 

Seveda ne smemo pozabiti na nekaj pomembnih glasbenih novic. Britney Spears je končno osvobojena skrbništva. Po 28. letih se razhajata legendarni duo Daft Punk, Paul McCartney pa je enkrat za vselej razčistil, kdo je “kriv” za razpad The Beatles.

Šport: prestavljene olimpijske igre so potekale brez gledalcev

Največji športni dogodek leta so bile zagotovo olimpijske igre v Tokiu. Slovenija je osvojila 3 zlate in po eno bronasto in srebrno medaljo. Ves avgust smo navijali za naše športnike. Prvič smo na igre poslali tudi košarkarsko reprezentanco, ki je osvojila izjemno 4. mesto.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by JANJA GARNBRET (@janja_garnbret)

Navijali smo za kolesarja Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča, ki sta osvojila Tour de France in Vuelto ter slavili izjemne zimske športnike in se veselili mnogih stopničk v zimskih mesecih.

Trdo smo stiskali pesti tudi za druge reprezentance: za rokometaše in rokometašice na svetovnem prvenstvu in za odbojkaše na evropskem. Julija je potekalo tudi evropsko prvenstvo v nogometu, ki se ga Slovenija ni udeležila. Je pa na evropskem nivoju vidnejši rezultat dosegla Mura, ki je v konferenčni ligi v Ljudskem vrtu premagala Tottenham.

Kaj prinaša 2022?

Upamo, da predvsem miru, zdravja in veselja. Pa čim manj prestavljenih in omejenih dogodkov, okoljskih problemov in težav, pa čim več športnih uspehov in glasbenih užitkov, kulturnega udejstvovanja in opravljenih izpitov.

Naj bo 2022 v vseh pogledih najboljše. Srečno novo leto ti želi ekipa DOSTOP.si.

Urška JAKOPIN
Arhiv DOSTOP.si, Unsplash

Urška Jakopin

Urednica

Sorodni članki

Back to top button