Potovanje

Slovenka v New Yorku: ko razumeš, o čem je pel Sinatra

New York je res mesto, ki ne spi. Betonska džungla. Veliko jabolko. Za eno majhno Slovenko je bil to cel svet, zložen v previsoke nebotičnike. A to še ne pomeni, da ni imel svojega šarma.

»Ne hodi, ustrelili te bodo.« »A ti misliš, da boš dejansko prišla nazaj živa?« To je bilo vse, kar sem poslušala, preden sem se odpravila na obisk k prijateljici v New York. Vem, da so se vsi večinoma samo hecali, ampak v resnici verjetno nihče ni pričakoval, da se mi ne bo zgodilo popolnoma nič. In se mi ni, saj je New York pravzaprav res kul.

Dežela svobodnih

Moram priznati, da Združene države Amerike nikoli niso bile na vrhu mojega seznama destinacij, ki jih želim obiskati. A ko me je prijateljica povabila, da lahko pridem in pri njej bivam brezplačno, se nisem obotavljala. Tako poceni namreč nikoli ne bom več v New Yorku.

Preden pa gremo na samo potovanje, pa dajmo začeti z odgovori na vsa pereča vprašanja: ne, nisem videla ali mogla kupiti nobene pištole. Ja, McDonald’s in Starbucks sta na vsakem koraku. Ne, hrana ni slaba, če veš kje jesti. Ne, New Yorčani dejansko niso tako zelo nesramni.

New York je gotovo svet v malem. Ni čisto Amerika, ki jo poznamo s televizijskih ekranov, ampak obstaja popolnoma v svojem mehurčku.

Nebotičniki, kamor sega oko

Ogromno ljudi, ogromne stavbe, ogromno urejenega kaosa. To je New York. A to še ne pomeni, da veliko mesto ni imelo svojega čara. Podzemna je res videti, kot da se tam zbirajo vsa čuda sveta, a ko enkrat prideš na površje, se ti odpre svet. Mesto deluje kot majhen mehurček, za katerega klasična pravila zloglasne Amerike ne delujejo. Svet v malem, kjer tečejo svoja pravila in kjer se začuda počutiš zelo domače.

Pogledaš gor: nebotičniki. Pogledaš levo: nebotičniki. Pogledaš desno: Starbucks.

Dejansko si šla v Ameriko, da si šla na faks?

Ja, okej, želela sem obiskati vsaj eno ameriško univerzo in zakaj ne Yale? Tja sva se na dan maratona (na žalost) odpeljali z drugo prijateljico, ki sicer živi v New Jerseyju. Šele ko sva prispeli, sem se zavedala, da mi ne vemo ničesar o tem, kako narediti privlačno univerzo. Kampus je pravzaprav celo mesto, stavbe so popolnoma v gotskem slogu in študentje dejansko študirajo.

Mislim, verjetno bi vsi, če bi morali plačevati enormne zneske šolnine. Ampak, ko vidiš poln kampus mladih, ki sedijo na klopcah in debatirajo o snovi, s kavico v rokah sedijo pred knjižnico in tipkajo seminarske naloge in nasploh uživajo, se ti kar zahoče študirati tam. In študirati nasploh.

Univerza Yale sodi med najstarejše univerze v Združenih državah Amerike. In definitivno ima svoj poseben čar.

Brooklynski most, Kip svobode in Prijatelji

Da, tudi vse klasične turistične stvari sem dala čez. Peljala sem se čez Brooklynski most, si ogledala Broadway predstavo, se vkrcala na Staten Island Ferry in se zastonj peljala mimo Kipa svobode, se izgubila na Times Squaru in spila kavico v Central Parku. Odpravila pa sem se tudi na voden ogled po repliki studia iz kultne serije Prijatelji. Aja, pa da ne pozabim: doživela sem vrhunec ameriške kulinarike in poskusila tudi njihov corn dog. Za deset dolarjev ni imel izbire biti okusen ali neokusen.

New York ni narava, da ne bo pomote. Je mesto. Ampak, kot mesto ima neko svojo lepoto, ki jo je težko opisati, dokler je ne doživiš.

Ko pokriješ vse turistične stvari, ti ostane samo New York. Definitivno si je težko predstavljati tako gromozansko mesto, ki je večje od tvoje celotne države. Ampak čar leži dejansko v tem: New York je betonska džungla in tako ga je treba vzeti. Ko pa se zvečer prižgejo luči in prvič zagledaš obzorje Manhattna… no, potem razumeš, o čem je pel Sinatra.

Marina BAJIĆ
Marina BAJIĆ

Sorodni članki

Back to top button