Potovanje

Velenjska plaža tudi letos zelo dobro obiskana

Velenjska plaža, ki vsako leto v času kopalne sezone s številnimi brezplačnimi vsebinami privabi okrog 100.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine, je tudi letos kljub nekoliko slabšemu vremenu zelo dobro obiskana. Med tednom je obiskovalcev nekoliko manj, konec tedna pa plaža poka po šivih.

Po navedbah občine na območju Velenjska jezera v teh dneh končno podobo dobiva nov, sodoben prireditveni oder in prostor. Oder je lociran na degradiranem urbanem območju, ki je nastal kot posledica rudarske aktivnosti in bo namenjen rekreativni, zabaviščni in kulturni dejavnosti.

Nov prostor bo oblikovan kot območje za izvedbo različnih sprejemov, srečanj, delavnic, predstavitev in dogodkov. Omogočal bo kakovostno preživljanje prostega časa za obiskovalce, organizacijo različnih prireditev, družabnih dogodkov, sejmov, izobraževanj, kulturnih in festivalskih dogodkov.

“Seveda imamo tudi kar nekaj drugih načrtov za prihodnje. V teh dneh ob Velenjskem jezeru intenzivno poteka tudi izgradnja kolesarskih površin. Te bodo Velenjsko plažo naredile še bolj dostopno obiskovalcem. Vsem gostom naše plaže bomo skušali predvsem omogočiti brezskrbno preživljanje prostih trenutkov,” še navajajo na velenjski občini.

Velenjsko jezero, ki je bilo v preteklosti zelo onesnaženo, je po zadnjih podatkih Agencije RS za okolje v dobrem kemijskem stanju in zmernem ekološkem potencialu. Velenjska plaža je torej varna za aktivnosti v vodi.

Dober ekološki potencial ni dosežen zaradi preseženih vsebnosti celotnega fosforja, prenizke nasičenosti s kisikom, previsoke slanosti in presežnih vsebnosti sulfata in molibdena. Preseganje mejnih vrednosti je posledica utrjevanja nasipa med Velenjskim in Družmirskih jezerom s sadro, žlindro in pepelom iz Termoelektrarne Šoštanj (Teš).

Monitoring kopalnih voda pa je velenjska občina začela izvajati leta 2013. Jezero je tudi po njenih podatkih najbolj obremenjeno z molibdenom in sulfatom. Vendar v skladu s strokovnimi mnenji ti vrednosti ne vplivata negativno na kopalce. Po kriterijih uredbe o monitoringu kakovosti kopalnih voda je kakovost vode v Velenjskem jezeru primerna za kopanje.

Med večje ukrepe za izboljšanje vode sicer občina šteje prenehanje odlaganja elektrofiltrskega pepela iz Teša v jezero.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button