Življenjski slog

Božičkovi pomagači, pozor! To so darila, ki jih nihče noče

V teoriji smo vedno veseli daril, saj so ta simbol ljubezni in hvaležnosti oseb, ki nam jih podarijo. Radi jih imamo tudi, ker so brezplačna. A to seveda ne prepreči razočaranja, ki velikokrat zajame obraz obdarovancev. Katerih daril ljudje res ne maramo?

Raziskavo, o tem, katera darila so med ljudmi zares nezaželena, je pred kratkim naredil Magestore. Vanjo so vključili 1122 posameznikov iz vseh koncev Združenih držav Amerike. Te so spraševali o najbolj nezaželenih darilih, zakaj jim ta niso všeč in od koga si slabih daril res najmanj želijo.

Kaj so rože naredile Američanom?

Na vrhu najbolj nezaželenih darov so rože oz. rastline, ki jih je kot najmanj privlačne označilo kar 42 odstotkov vprašanih. Ker so te običajno del dekoracije doma, se izprašanim zdi poseganje v njihov skrbno urejen domač dizajn moteče. Morda je dejanski razlog kje drugje – recimo, da za rastline pač ne želijo skrbeti.

Nato so sledili kozmetični izdelki. Kot nezaželena darila jih je označilo kar 40 odstotkov vprašanih. Ker so ti zelo individualni, je zelo težko izbrati takšne, ki jih obdarovanec dejansko želi uporabljati, ali takšne, ki jih sploh potrebuje.

kozmetika, ličila
Izbira kozmetike, ki jo obdarovanec dejansko uporablja, je zelo težka.

Na seznam so se uvrstili tudi naslednji izdelki:

  • alkoholne pijače
  • izdelki za hišne ljubljenčke
  • knjige
  • izdelki za fitnes
  • oblačila

Glede na spol, so moški najmanj zadovoljni, če jim podarimo kozmetične izdelke, ženskam pa najmanj dišijo darila v obliki alkohola. In darila, ki gredo obdarovancem najmanj na živce? Predmeti za gospodinjstvo in tehnika.

Čigava slaba izbira daril pa je najbolj boleča?

Skoraj polovica oseb je odgovorila, da jih je zanič darilo najbolj razočaralo, ko so jim ga podarili partnerji. Sledili so starši in najboljši prijatelji.

darilo, darila
Slabo izbrano darilo najbolj boli, če ga dobimo od partnerja.

In kje slaba darila na koncu pristanejo?

Anketiranci so povedali, da neželena darila običajno reciklirajo in podarijo naprej ali pa jih podarijo v dobre namene. Za to se odloči več kot polovica obdarovancev – kar 56 odstotkov izprašanih. Nekaj manj, okoli 42 odstotkov, pa se darilo odloči vrniti ali menjati za nekaj, kar jim je dejansko všeč.

To pomeni, da bo darilo sčasoma verjetno našlo srečen dom, ni pa to seveda nujno. Zato pri letošnjem nakupovanju premisli, kakšnega darila bo obdarovanec dejansko vesel in poskrbi, da bo prvi dom darila tudi njegov zadnji.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button