Delo

Kako deluje dohodnina za študentsko delo? Izračunaj jo za leto 2019

Študenti moramo dohodnino plačati za študentsko delo, ki ga izvajamo. Vseeno pa imamo določene olajšave, kar pomeni, da lahko zaslužiš določen znesek letno, brez da bi jo moral plačati.

Dohodnina za študentsko delo je za študente velikokrat velika uganka, ne razumejo je niti študenti, ki so jo že večkrat plačali. Toda zadeva ni tako kompleksna, saj je dohodnina na nek način samo še en davek, ki ga moramo plačati. Obdavčeni so tvoji prihodki – najpogosteje jo študenti plačajo, če so preko študentskega dela zaslužili “preveč”. Štipendije, ki so financirane iz državnega proračuna, ne štejejo v prihodke, ki te morajo skrbeti, saj niso obdavčene.

Kdaj te mora skrbeti?

Dohodnina za študentsko delo te lahko skrbi samo, če redno delaš in služiš veliko denarja. Dokler imaš status študenta in nisi star več kot 26 let, imaš namreč posebno olajšavo, se pravi določen znesek, ki ga lahko zaslužiš, brez da plačaš dohodnino. Leta 2019 je to bilo 3302,70 evrov. Ta številka sicer drži samo za tiste študente, ki jih imajo starši še vpisane kot vzdrževanega člana. Če nisi več vpisan kot vzdrževani član družine, potem lahko zaslužiš več, saj tvoji starši pri svoji dohodnini več ne dobijo denarja zate, ker si samostojen.

Za leto 2019 si jo že lahko izračunaš

Za izračun moraš imeti samo bruto znesek svojih dohodkov iz leta 2019. Od te številke odšteješ 15,5 odstotkov za prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (prehod na neto) in (še vedno od bruto zneska dohodkov) še dodatnih 10 odstotkov za predvidene stroške. Nato od te številke odšteješ še splošno olajšavo leta, to je 3302,70 za leto 2019. Številka, ki jo dobiš, so tisti dohodki, ki ti jih bo država obdavčila. Če si na primer zaslužil 5000 evrov, je to 5000 – 775 – 500 – 3302,70 = 422,3. To pomeni, da ti država obdavči 422,3 evrov.

Nato preveri lestvico, koliko odstotkov ti bo glede na višino zneska država obdavčila. Če si zaslužil veliko, se namreč odstotek davka zviša. Dokler je ta cifra do 8021,34 evrov (kar običajno je, razen če si resnično zaslužil ogromno), je to 16 odstotkov. Torej ti država obdavči 16 odstotkov od 422,3 evrov, to je 67,57 evrov.

Za bruto plačo 5000 evrov bi za lansko leto plačal 67,57 evrov dohodnine.

Dohodnine ti sicer ni potrebno izračunati, saj boš do sredine junija prejel pismo, kjer bo pisalo, ali jo moraš plačati in koliko.

Naj te ne zmede akontacija dohodnine

To je posebna zadeva, s katero se večini študentov ni treba ubadati, saj jim delodajalci izplačujejo plače v manjših zneskih. Akontacija se namreč v posebnih primerih trga od plače, na primer, če je bruto znesek iz posameznega nakazila plače višji od 400 evrov. Ampak ni potrebnega alarma za paniko, saj dobiš ta denar nazaj.

Bodi pa pozoren na zadeve, ki dohodnino za študente zakomplicirajo. To je na primer, ko postaneš star 26 let, prav tako pa bodi na pozoren na štipendijo, ki ni financirana iz državnega proračuna. Več informacij o študentskem delu in dohodnini lahko najdeš še na e-Študentskem servisu in v priročniku od Kako naprej.

 

dohodnina, dohodnina za študente, izračun dohodnine, kako se izračuna dohodnina, kako se izračuna dohodnina za študente, kaj je dohodnina, kaj je dohodnina za študente, dohodnina študent, dohodnina študentsko delo, kaj moram kot študent plačati dohodnino, dohodnina 2019, dohodnina za študente 2019, akontacija dohodnine, študent, študenti, študentsko delo, davek, davki, plačevanje davkov, status študenta, vzdrževani član družine, bruto, neto, kdaj izvem koliko dohodnine plačam, študentski servis Mojca KUPČIČ
Pixabay 

Mojca Kupčič

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button