Delo

Mariborski študenti v novo sezono prostovoljstva z markiranjem poti

Okoli 15 študentov prostovoljcev se je pod okriljem Študentske organizacije Univerze v Mariboru (ŠOUM) odpravilo na Pohorje, kjer so v sodelovanju s Planinskim društvom Drava Maribor urejali in markirali planinske poti. Prostovoljne akcije mariborskih študentov so uvod v že 23. Študentsko delovno brigado ŠOUM, ki bo tokrat potekala v občini Ormož in sicer od 18. do 25. julija 2022.

ŠOUM s svojimi prostovoljci že več kot 20 let pomaga šibkejšim in tistim, ki so pomoči potrebni. V času epidemije so priskočili na pomoč številnim okoliškim kmetijam, skozi celotno leto pa starejšim ter invalidnim občanom pomagajo pri vsakodnevnih opravilih – od košnje trave, urejanja okolice, prekopavanja vrtov do odstranjevanja novozapadlega snega v zimskem obdobju. Tokrat so se v sodelovanju s Planinskim društvom Drava Maribor odpravili na Pohorje, kjer so urejali in markirali dve planinski poti: med Arehom in Pečkami in pot med starim razglednim stolpom na Pohorju in Pečkami.

prostovoljstvo, študentska delovna brigada, šoum
Študenti prostovoljci, ki so se skupaj s Planinskim društvom Drava Maribor, odpravili urejat in markirat poti na Pohorju.

O letošnji izvedbi Študentske delovne brigade:

Vsakoletni vrhunec prostovoljne sezone je največji mladinski prostovoljni projekt v Sloveniji – Študentska delovna brigada ŠOUM. Prva izvedba sega v leto 1999, ko so študentje priskočili na pomoč prebivalcem Bovca, ki jih je leto poprej prizadel hud potres. Namen Študentske delovne brigade je v prvi vrsti pomagati krajanom demografsko ogroženih področij, spodbujati prostovoljstvo med študenti, pomembno pa je tudi druženje med študenti, saj se tu sklenejo prijateljstva, ki trajajo še dolgo po zaključku brigade.

Letošnja izvedba je načrtovana med 18. in 25. julijem, odvijala pa se bo v očini Ormož, udeležilo pa se je bo okoli 40 študentov.

Študentje še vedno verjamejo v medsebojno pomoč, prostovoljstvo in solidarnost, hkrati pa jim sodelovanje na tovrstnih akcijah ponuja priložnost, da po dolgih mesecih samevanja ponovno vzpostavijo stik s sovrstniki. To se izkazuje tudi v tem, da so bile vse prijave zapolnjene v nekaj dneh.

DS / ŠOUM
ŠOUM

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button