DeloŠtudentski vodnik

Kako? Tako: Iskanje primernega študentskega dela

Normalno je, če si nekoliko zmeden, ko prvič iščeš študentsko delo, saj gre za povsem novo situacijo. Poleg tega se študentsko delo v veliko pogledih razlikuje od redne zaposlitve, zato veliko študentov ne ve, kaj pričakovati.

Prvič iščeš študentsko delo in ne veš kje začeti? Najprej razmisli o tem, koliko časa imaš na voljo in koliko fleksibilnosti ti omogoča študij. Če imaš na primer predavanja in vaje vsak teden ob drugačnih terminih, ne išči dela, ki od tebe zahteva, da delaš skoraj vsak delovni dan in se ti ne more prilagoditi. Morda ti faks dopušča samo delo ob vikendih. Prepričaj se, da ti študentsko delo res ustreza, preden se odločiš, da ga boš opravljal. Preveriti moraš vrsto dela, delovni čas, fleksibilnost, plačo, trajanje … Ne pozabi tudi na zadeve kot je vezanost na avtobus, v tem primeru moraš preveriti še lokacijo in čas, da ne zamudiš zadnjega avtobusa.

Spletne strani za iskanje študentskih del

Najpopularnejše strani za iskanje študentski del v Mariboru in okolici so e-Študentski servis, Moje delo, Mjob … Ne ignoriraj pa ponudb za delo samo zato, ker jih vidiš na socialnih omrežjih ali kje drugje. Ne glede na to, kje si našel oglas za delo, se moraš prepričati, da je delodajalec pristen. Preveri ga na spletu in se čim bolje pozanimaj o njem. Da ti bo delodajalec redno plačeval, se lahko prepričaš tudi z obiskom spletne strani Stop Neplačniki.

Kako stopiš v kontakt s podjetjem?

Podjetja bodo najpogosteje zahtevala, da jim pošlješ življenjepis, zelo pogosto pa boš moral poslati tudi motivacijsko pismo. Navodila za pisanje obeh lahko med drugim najdeš tudi na prej omenjenem e-Študentskem servisu. Pogosto pa lahko delodajalca enostavno pokličeš in se za razgovor ali v nekaterih primerih že za začetek dela dogovoriš kar preko telefona.

iskanje študentskega dela, kako poiskati študentsko delo, vse o študentskem delu, prvotno opravljanje študentskega dela, prvič študentsko delo, bruci in študentsko delo, študent, delo, spletne strani za iskanje študentskih del, študentski servis, mjob, moje delo, študentsko delo fleksibilnost, kratkotrajno delo, dolgotrajno delo,
Oglase za iskanje študentskega dela najdeš na spletu.

Ne boj se zavrnitve

Od študentov, ki so opravljali že več študentskih del, si že zagotovo slišal, da podjetja pogosto na poslane življenjepise ne odpišejo, zato si tega ne jemlji k srcu. Ker gre za študentsko delo in ne redno zaposlitev, prijava ni vedno obravnavano enako resno. Razlika je tudi v tem, da te bodo morda nekateri delodajalci povabili na razgovor, drugi pa bodo pričakovali, da boš začel delati takoj. Ampak nikoli ne začni delati, preden nimaš urejene napotnice za študentsko delo! Napotnica je namreč za študente pogodba za delo in brez nje delaš ilegalno (na črno).

Prav tako se, ne glede na to, kako se delodajalcu mudi s tem, da pričneš delati, točno dogovori o plačilu in urniku. Pozanimaj se o vsem, kar te zanima, saj imaš do tega vso pravico. Izračunaj si tudi, koliko denarja ti mora podjetje izplačati in redno preverjaj, da se to ujema s plačo, ki jo dobiš. Če je potrebno, si zapisuj, koliko ur na dan delaš.

Kratkotrajno/dolgotrajno delo

Če boš sedaj prvič delal, ker se bliža izpitno obdobje in imaš zaradi opravljenih kolokvijev manj izpitov in več časa, ob začetku semestra pa ga ne boš več imel, se prepričaj tudi, da si poiščeš kratkotrajno delo. Če delodajalec išče nekoga za krajši čas, bo to običajno napisal, lahko pa tudi vprašaš. Veliko del namreč zahteva več tednov učenja, da se na delo navadiš in ni ravno lepo od tebe, da si tam ravno toliko časa, da te vsega naučijo, nato pa odideš.

Ne pozabi na dohodnino

Če nameravaš v letu 2020 veliko delati, se ne pozabi tudi natančno pozanimati o dohodnini za študentsko delo. Obstaja namreč samo določena količina denarja, ki jo lahko kot študent zaslužiš na leto in ne želiš, da te plačilo dohodnine preseneti. Ta velja sicer za koledarsko in ne študijsko leto, obvestilo o tem, ali moraš in koliko moraš plačati, pa za prejšnje leto običajno prejmeš junija.

 

Mojca KUPČIČ
Unsplash

Mojca Kupčič

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button