IzobraževanjeŠtudentski vodnik

Študentsko življenje: kako se spopasti z novimi izzivi?

Študentsko življenje se precej razlikuje od srednješolskega. Bodoči bruci in brez skrbi, tudi prekaljeni mački, se soočajo z mnogimi obveznostmi, stresom in raznolikimi izzivi. Kako se pripraviti na to vznemirljivo, a obenem zahtevno poglavje? Tukaj je nekaj nasvetov, ki ti bodo olajšali ta prehod.

Učinkovita razporeditev časa

Največja skrb brucev je težavnost izpitov in velike količine študijskih obveznosti. Dobra organizacija in načrtovanje ti bosta olajšala tvoje študentsko življenje. Na začetku semestra preglej učni načrt vsakega predmeta, zapiši si pomembne roke ali datume in premisli, koliko časa potrebuješ, da osvojiš določeno snov. Nasvet, ki ti bo pomagal je, da si rok za svoje delovne naloge določi 24 ur pred dejanskim rokom oddaje. To ti bo pomagalo, da vseeno ne boš zamudil roka, tudi če te preseneti kaj nepričakovanega.

Ne obupaj, če se ti zdi, da ne dohajaš

Študentsko življenje, predavanja in predmeti potekajo v hitrem tempu. Če imaš vprašanja glede snovi, ali če snovi ne razumeš, imaš vedno priložnost profesorjem vprašanja postaviti individualno. Vsak profesor ima razpisane govorilne ure, kjer lahko vprašaš, kar te zanima.

Svetujemo ti, da si zunaj predavanj rezerviraš 3 do 4 ure dela na predmet, da opraviš naloge in se pripraviš na vsebino predmeta. Morda ti bo lažje, če boš študij štel za “svoje delo”. Predavanja predstavljajo le majhen del tvojih “delovnih obveznosti”, ostale obveznosti pa zajema delo, ki ga opraviš zunaj predavanj.

študentsko življenje
Organiziranost ti bo pomagala, da boš imel kljub nepredvidenim presenečenjem dovolj časa za obveznosti.

Kako do večje učne uspešnosti

Posamezniki se med seboj razlikujemo. Razumevanje lastnega učnega stila ti lahko pomaga pri tvojih študijskih ciljih in uspešnosti. Poznamo štiri splošne učne tipe: vizualni, slušni, bralni/pisni in kinestetični. Zate sta lahko značilna eden ali dva učna tipa, morda pa si kombinacija vseh štirih tipov. Kateri učni tip si, lahko preveriš tukaj.

Izzivi so del študentskega življenja

Nekateri študenti imajo ob prehodu v študentsko življenje občutek, da jih v srednji šoli na študij niso dovolj pripravili. Negotovi so zaradi samostojnosti, pričakovanj, strukture, delovne obremenitve ali njihovih kompetenc. Zaradi teh pričakovanj študij doživljajo kot stres ali preobremenitev.

A brez skrbi, ti izzivi so povsem običajni in pričakovani. Pomagalo ti bo, če o njih razmišljaš kot o novih izzivih, s katerimi se pač moraš spoprijeti. Če stres, ki ga občutiš, dojemaš kot signal, da si pripravljen na premagovanje izziva, si boš ustvaril zdrav pristop k študentskemu življenju.

Vsak prehod v novo obdobje prinaša preizkuse, a so ti obenem tudi priložnosti za osebno rast. Zagotovo boš z vztrajnostjo in odločnostjo pri sprejemanju teh izzivov, ne le preživel, temveč tudi uspešno zakorakal v svoje novo poglavje.

DOSTOP.si / RK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button