Kultura

Mladim v Mariboru na voljo druženje v Pekoskopu

Mariborsko društvo IndiJanez je na območju kulturnega centra Pekarna predstavilo svoj novi mladinski program Pekoskop, namenjen aktivnemu preživljanju prostega časa in osebnostnemu razvoju mladih od 14. do 29. leta. Odprtje sicer sovpada z obletnico civilne in vsebinske zasedbe bivšega vojaškega kompleksa leta 1994.

Kot je ob uradnem odprtju povedal predstavnik društva Ramiz Derlić, bo Pekoskop po uvodnem virtualnem obdobju prve tri dni odprt v popoldanskem času. Nato bodo nadaljevali s počitniškim delavnikom, ko bodo od 29. junija dalje od ponedeljka do petka odprti med 10. in 14. uro.

Gre za mladinski program, ki ga bodo izvajali v Pekarni, pogosto pa tudi na terenu. Njegov namen je zagotoviti prostor za druženje mladih, ki lahko z naborom različnih dejavnosti zapolnijo svoj prosti čas.

“Raznolik program bo sestavljen iz dejavnosti s področja glasbe in umetnosti, kuharskih in ustvarjalnih delavnic, interaktivnih in družabnih iger, izletov, pogovornih delavnic, lutkovnih in gledaliških delavnic. Predvsem pa s posluhom za ideje in želje mladih, ki bodo sodelovali in ustvarjali,” je dejal Derlić. Dodaja, da bodo poudarek dali tudi spoštovanju in nadgrajevanju pozitivnih življenjskih vrednot.

V času izvajanja programa bodo ob mladinskih sodelavcih na voljo tudi strokovni delavci Centra Šteker. Na te se individualno lahko obrnejo mladi ali njihovi bližnji, ki doživljajo kakšno stisko. Vsi udeleženci pa se bodo s podpisom zavezali k spoštovanju pravil, kot so sprejemanje drugačnosti, empatija, solidarnost, pomoč, spoštovanje, odgovornost.

Uvodni dan dogajanja so se udeleženci med drugim učili izdelave brošk in potekala je izštekana delavnica. Mladi pa so se lahko preizkusili tudi v različnih miselnih igrah brez telefona. Na voljo jim bodo družabne igre, kot so ročni nogomet, šah, karte in podobno.

Danes, torek – 23. junij, bodo potekale zabavne igre v paru ali ekipi. Razvijali bodo osnovne človeške vrednote s strokovno delavko Centra Šteker Leo Šantl, ki se ukvarja z zakonskim in družinskim svetovanjem. V sredo pa bo v ospredju kuharska delavnica.

 

 STA
Pixabay

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button