KulskoKultura

Seks, droge, konsenz?

Večerni pogovor o seksu in drogah v MKC.

Na večernem pogovoru je ekipa projekta Kemseks odkrito spregovorila o odnosu naše družbe do spolnosti, konsenza in različnih vidikov rabe drog med seksom.

MKC Maribor in Maribor skozi rožnata očala sta v sodelovanju z ekipo programa Kemseks včeraj v prostorih MKC Pekarna odpirala vprašanja uporabe drog pri seksu, o njihovih plusih in minusih, konsenzu, mejah in prestopih le-teh. Nenazadnje pa tudi o tveganju za spolno prenosljive okužbe. Čeprav je program Kemseks namenjen homo- in biseksualnim moškim, se je ekipa tokrat odločila pogovor odpreti za vse.

 

V Sloveniji so nekatere teme prepogosto  tabu

Kot je razložil Jernej Škof iz Magnus sekcije društva ŠKUC, pri nas še vedno manjka odkritega pogovora o temah seksa, drog in konsenza, ki pogosto še vedno veljajo za nedotakljive tabuje, kar lahko povzroči več škode kot koristi. »Ker so seksualnost in z njo povezane notranje želje posameznikov pogosto premalo izpostavljene, se številni poslužujejo psihoaktivnih substanc. Te jim pomagajo preseči notranje meje,« je enega izmed vzrokov za rabo drog med seksom osvetlil Škof.

Z Jernejem Škofom iz ŠKUC smo spregovorili o moči odkritega pogovora.

Čeprav je slovenska družba v teoriji uredila nekatere težave, pa so te v praksi še kako prisotne, je še opozoril: »Pogovor o teh temah je pri nas še vedno konstanten problem. Morda je odnos do seksualnosti, spolne usmerjenosti in ostalih osebnih okoliščin v teoriji urejen, a še vedno ostaja ogromno nerazumevanja in nesprejemanja.« Prav s tem se poskuša boriti tudi Kemseks, v okviru katerega Magnus ŠKUC ter organizaciji DrogArt in Legebitra »skušajo odpirati teme, o katerih je nujno spregovoriti«.

 

Konsenz pod vplivom substanc

Ena izmed njih je tudi konsenz v luči spolnega odnosa pod vplivom različnih psihoaktivnih substanc. Takrat je meja pogosto zabrisana. »Ko smo pod vplivom, se težje nadziramo, hkrati pa hitreje napačno razberemo signale drugega. Tako pogosto prihaja do nesporazumov,« je eno glavnih težav kemseksa (spolnega odnosa pod vplivom substanc) povzel Škof. Izpostavil je še vprašanje varnosti: »Če se že spuščamo v kakršnekoli spolne odnose pod vplivom substanc, naj bo to z osebami, ki jim zaupamo in za katere vemo, da bomo poskrbeli drug za drugega.«

Takšne in podobne teme so se razvijale skozi celotno večerno debato, v kateri je bil vsem obiskovalcem zagotovljen varen prostor za kakršnakoli vprašanja in pomisleke, ki so se jim porodili.

Informiranje je učinkovit korak do varnega seksa.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGKlara AVSEC
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=660Nejc VEHOVEC

Sorodni članki

Back to top button