GlasbaKulskoScenaZabava

INTERVJU: Šank Rock otvorili praznično sezono na Štuku

Začel se je veseli december in z njim pričakovanje praznikov in božiča. Na Štuku so praznično sezono sinoči otvorili legendarni rokerji, člani skupine Šank Rock.

Pravljica o mavričnih ljudeh, Metulj, Nekaj več … Skoraj zagotovo ni junaka, ki ne bi poznal vsaj enega hita legendarnih Velenjčanov, ki so si leta 1982 nadeli še bolj legendarno ime – Šank Rock. Tik preden so se prekaljeni mački povzpeli na Štukov oder, smo jih ujeli na tonski vaji. S pevcem, Matjažem Jelenom, in bobnarjem, Alešem Uranjekom, smo klepetali o njihovih študentskih časih, žurkah danes in žurkah v 90. Seveda pa nismo mogli mimo praznikov, ozira o letu, ki se izteka in mimo novoletnih zaobljub.

Mladi so v resnici isti, kot smo bili mi

Za začetek pogovora smo se vrnili nekaj let v preteklost in v študentske čase Šank Rockovcev. “Pa saj v resnici nismo bili dosti drugačni, kot mladina danes,” sta začela. “Radi smo žurali, se družili, samo da je bila dobra muzika, da smo se imeli fajn. Res isto kot današnja mladina. Hvala bogu, da takrat še ni bilo ekranov in družbenih omrežij, kot je to danes,” se nasmejita.

Člani skupine Šank Rock so svojo kariero začeli že v dijaških letih, Matjaž se spominja, da je v začetkih delovanja skupine štel zgolj 16 let. “Ne bi veliko spreminjal, res smo se imeli fajn, lepi časi so bili.” Ob tem sta pristavila, da se ni spremenil niti pomen vsake dobre žurke. “Mladi se morajo samo odločiti, ali bodo živeli za ekrani, ali pa v real lajfu.” In verjetno ni treba poudarjati, katera izbira je boljša.

https://sankrock.si/
Šank Rock na svoje koncerte privabljajo publiko vseh generacij

Dobri stari Štuk in ljuba Štajerska

Skupina Šank Rock izvira iz Velenja, ob obujanju spominov pa se Matjaž in Aleš spominjata, da preboj v ostale regije ni bil tako enostaven. “Mogoče je to za mlade bende danes lažje, nam preboj v druge regije ni uspel kar tako. Da si dobil kak špil v Ljubljani, si moral imeti že kar srečo,” se spomni Aleš.

Seveda pa so nemalo spominov z dobro publiko ustvarili tudi na Štuku. “Joj, kdaj smo mi že igrali na Štuku,” se smejeta. “Na Štuku so vedno bile dobre fešte, sploh zaradi publike. Včasih smo tudi prespali zgoraj, v sobah, da se ponoči nismo vozili nazaj domov. Lepi časi,” zaključita.

Šank Rock, Štuk, otvoritev praznične sezone
Srce na odru puščajo že več kot 40 let.

V stilu praznikov …

V stilu otvoritve praznične sezone je pogovor nanesel tudi v to smer. “December je za nas vedno zelo deloven. Imamo ogromno špilov, koncertov in drugih dogodkov, tako da se je treba s tem pač sprijazniti in praznovati, ko čas to dopušča.” Aleš ob tem doda, da je ravno pred prihodom v Maribor z družino okraševal božično smrečico, tako da je na praznike že čisto pripravljen.

In seveda nismo mogli mimo vprašanja o najljubši božični pesmi. “Uffff, nimam pojma, Jingle Bells? To je taka klasika,” pravi Aleš. Matjaž svoje najljubše nima, kot pravi “Samo da je muzika, pa sploh ni važno ali je božična ali ne.”

Pogled nazaj za skok naprej

Ob izteku leta se vsakdo izmed nas ozre nazaj, da si zastavi cilje za naprej. In tudi pri skupini Šank Rock ni nič drugače. Za njimi je izredno delovno leto, polno špilov, koncertov in dobrih žurk. “Res je bilo dobro leto, polno praznovanja. Jaz sem se tudi vrnil k matičnemu bendu, kar mi je še posebej ljubo,” pravi Aleš.

In kako naprej, kakšne so novoletne zaobljube? Matjaž je ob tem vprašanju kar zapel, čisto v svojem stilu “Stay Alive,” sta se zasmejala. “Sicer pa si želimo še ustvarjati in biti na odru, to je naše poslanstvo,” sta še zaključila.

Rebeka MIKŠA
Marcel VRBNJAK
ikona snemalec Dejan ZVONAR

Rebeka Mikša

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button