ZdravjeŽivljenjski slog

Stres med prazniki: kako se z njim učinkovito spopasti

So prazniki čas pozitivnega vznemirjenja in pričakovanja ali obdobje tesnobe in frustracij? Preveri nekaj strokovnih nasvetov, kako premagati stres in zares uživati v prazničnem duhu.

Za čas, ki naj bi bil eden najsrečnejših in najlepših v letu, lahko prazniki v resnici povzročajo veliko stresa in tesnobe. Družinski konflikti, natrpani urniki in obdarovanje so le nekateri izmed povzročiteljev stresa. Zato je pomembno, da se naučimo spopadati z vsemi stresorji in praznike dejansko uživati. Preveri nekaj nasvetov strokovnjakov – kako zares premagati stres med prazniki.

Visoke stopnje stresa pomenijo, da je telo nenehno v pripravljenosti in izbira med “bojem in begom”. To pa lahko na dolgi rok škodi našemu zdravju.

Privošči si dovolj spanja

Če telo ne dobi dovolj spanca, hrepeni po počitku. Ne samo, da ustrezen počitek (vsaj sedem do osem ur dnevno) poskrbi za napolnitev baterij, pomaga tudi našemu živčnemu sistemu. Ta se mora vsak dan umiriti in “ponastaviti”. Tisti, ki se spopadajo z tesnobnimi občutki, pa se zaradi pomanjkanja spanja lahko počutijo samo še slabše. Zato je pomembno, da si privoščiš dovolj spanja – tako boš prihodnji dan bolje pripravljen/a na vse, kar te čaka.

Stres, prazniki, božični prazniki, novoletni prazniki, spanje, spanec, prehranska dopolnila, magnezij, cink, omega-3, slaščice, dobrodelnost, zdravje, vnos alkohola, alkohol, sladkor
Slab spanec lahko med drugim povzroča tudi slabši imunski sistem, debelost, bolezni srca in visok krvni tlak.

Svojemu telesu privošči potrebna prehranska dopolnila

Zaradi uživanja sodobne prehrane nam lahko mnogokrat primanjkuje ustreznih hranil, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Tako včasih potrebujemo spodbudo, ki je hrana ne more zagotoviti. Predvsem v stresnih obdobjih razmisli o nadomeščanju naslednjih:

  • magnezij, ki pomaga pri sproščanju mišic in zmanjšanju tesnobe
  • cink, ki krepi imunski sistem in
  • ribje olje oz. omega-3 olja, ki delujejo protivnetno in zagotavljajo boljše splošno počutje.

Ne pozabi na dobrodelnost

Dajanje drugim je preprost način zmanjšanja stresa. S tem, ko nekomu pomagaš (pa naj bo to denarna donacija ali nakup igrače za otroka v stiski), sebe opomniš na resničen pomen praznikov.

Stres, prazniki, božični prazniki, novoletni prazniki, spanje, spanec, prehranska dopolnila, magnezij, cink, omega-3, slaščice, dobrodelnost, zdravje, vnos alkohola, alkohol, sladkor
Ljudje, ki dajejo drugim, so dokazano srečnejši od tistih, ki tega ne počnejo.

Vzemi si čas zase

Sredi sezonske naglice je enostavno pozabiti na lastno zdravje. Tako si vsak dan vzemi čas za nekaj sproščujočega. To je lahko pitje ljubega napitka, branje ali sprehod.

Sprejmi stvari, na katere ne moreš vplivati

Ko postane seznam tvojih opravil prenasičen, je čas, da se umakneš in oceniš, kaj je res razumno storiti. Tako se lahko osredotočiš na najpomembnejše – predvsem zate in svoje počutje. Četudi je pomembno, osrečevanje drugih ne sme biti pred tvojim lastnim dobrim počutjem.

Izogibaj se prevelikim količinam sladkorja

Slaščice so eden izmed najlepših delov praznikov, a ne smeš pozabiti kje je meja. Uživanje prevelikih količin sladkorja namreč poveča raven stresnih hormonov v telesu. Tako se nauči reči “ne” jedem, ki jih v resnici ne maraš. Četudi ti jih nekdo ponudi desetkrat.

Stres, prazniki, božični prazniki, novoletni prazniki, spanje, spanec, prehranska dopolnila, magnezij, cink, omega-3, slaščice, dobrodelnost, zdravje, vnos alkohola, alkohol, sladkor
Tudi ko gre za uživanje praznične hrane, morajo biti na prvem mestu tvoji občutki in dobro počutje.

Naj bodo tvoja pričakovanja realna

Namesto, da pričakuješ popolne praznike, ki jih vidiš v božičnih filmih, si ne delaj nepotrebnih utvar. Tako ne boš obremenjen s stvarmi, ki se zgodijo nepričakovano.

Omeji vnos alkohola

Alkohol je samo kratkoročna rešitev za pomiritev živcev, v resnici pa lahko prekomerno pitje poslabša druge težave, kot sta depresija in nespečnost. Tako ohrani nivo zaužitega alkohola na primerni ravni in primernejši bo tudi stres med prazniki.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Uredništvo DOSTOP.si

Administrator portala DOSTOP.si.

Sorodni članki

Back to top button