Življenjski slog

Kako zmanjšati bolečino ob koncu razmerja

Marsikdo se je že moral soočiti s situacijo, ko je moral prekiniti zvezo s partnerjem. Ob tem je vedno prisotna določena mera bolečine, ampak obstaja nekaj načinov, kako jo lahko obema olajšaš.

Strah pred bolečino te lahko prisili v to, da ostaneš v nesrečnem razmerju. To pa ni dobra rešitev, saj si nesrečo kvečjemu podaljšuješ. Zato včasih nimaš druge izbire, kot da z osebo prekineš. Obstaja nekaj stvari, ki jih lahko storiš, da bolečo situacijo obema olajšaš.

Sprejmi odgovornost za svoje napake

Vsi smo že kdaj poskusili krivdo za svoja dejanja preložiti na koga drugega. Ampak če želiš s partnerjem prekiniti na zdrav način, ne moreš svojih napak prelagati na njega. Priznaj jih sebi in njemu.

Sprejeti moraš dejstvo, da ljubezen ni vedno dovolj

Ne glede na to, kako močna je vajina ljubezen, to ni vedno dovolj velik razlog, da ostaneta skupaj. Včasih so okoliščine preveč močne ali pa se je ljubezen čez čas spremenila. Čeprav imaš partnerja morda še vedno rad, moraš to sprejeti.

Partnerja obravnavaj s spoštovanjem

Samo zaradi tega, ker ne boš več v razmerju z njim, še ne pomeni, da ga ne spoštuješ več. Ne glede na okoliščine poskusi ohraniti do njega dober odnos.

Ne moreš se kriviti za vedno

Ne glede na okoliščine ob razhodu ti ne bo pomagalo, če se boš večno krivil. Vsi delamo napake. Raje se nauči iz izkušenj in pojdi naprej.

Vzemi si čas za žalovanje

Tudi, če partnerja nisi več želel imeti v življenju, si bil na njega navezan. Zato si daj čas za sebe. Joči, bodi jezen, daj svojim čustvom prosto pot. Po določenem času pa se vrni nazaj v svoje življenje, čeprav je zaradi izgube spremenjeno.

ljubezen, sreča, žalovanje, razmerju
Včasih je manj boleče prekiniti s partnerjem kot ostati v zvezi z njim.

Tudi partnerju daj čas

Če potrebuješ čas za sebe ti, ga verjetno potrebuje tudi tvoj bivši partner. Tudi, če želiš z njim ostati v stikih, moraš razumeti, da tega še nekaj časa ne bo sposoben.

Ne naveži se na scenarije, ki se bodo morda zgodili v prihodnosti

Ne moreš se navezati na idejo, da bosta ostala prijatelja, ali na kake druge scenarije, ki si jih morda predstavljaš. Sproti boš videl, kako se boš počutil po razmerju. Pusti, da se stvari razpletejo tako, kot jim je usojeno.

Tudi pozitivnim čustvom daj prosto pot

Čeprav preživljaš težji čas svojega življenja, je normalno čutiti pozitivne občutke, ko doživljaš dobre stvari. Ne pusti, da ti žalost uniči dobre trenutke.

Verjemi vase

Morda se počutiš, kot da del tebe manjka. Ampak tudi brez partnerja si celoten in ne potrebuješ druge osebe, da se počutiš popolnega. To, kar si, je dovolj.

Zavedaj se, da je najbolj pomembna tvoja sreča

Ljubezen do samega sebe in samospoštovanje sta pomembnejša kot ljubezen in spoštovanje, ki ti ju lahko ponudi nekdo drug. Navsezadnje si ti edina oseba, s katero boš preživel celo življenje.

 

DOSTOP.si  / MK
 Pexsels

Mojca Kupčič

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button