Življenjski slog

Začetek dneva: kako se ga lotijo najproduktivnejši med nami

To, kar narediš zjutraj, tik po prebujanju, lahko določi tempo in dogajanje celotnega dneva. Če dan začneš pravilno, si lahko že pred odhodom iz hiše zagotoviš neverjetno produktivnost in dobro počutje. Seveda pa lahko dosežeš tudi nasprotno.

Prav zaradi odločilnega vpliva, ki ga imata prebujanje in začetek dneva, moraš znati določiti dnevne prioritete in na njih delati vse od jutra naprej. Prva stvar, ki jo zjutraj podzavestno naredi velika večina od nas, je uporaba mobilnega telefona. Zanima nas namreč, kaj novega se je zgodilo, ko smo še spali.

To pa je po besedah strokovnjakinje za upravljanje časa Julie Morgenstern velika napaka. To je namreč najhitrejši način, da se zamotimo s stvarmi, ki niso pomembne, in že navsezgodaj ubijemo svojo produktivnost. Preveri šest primerov jutranjih rutin, s katerimi boš delovni dan začel produktivno. S tem boš poskrbel za odličen delovni uspeh in dobro splošno počutje.

1 Poskrbi za dvig energije s kratko telovadbo

Ker je večina delovnih mest pretežno sedečih, je dnevno dozo rekreacije čez dan običajno težko izvesti. Če je pred nami naporen delovni dan, ni boljšega načina za začetek dneva, kot je kratka telesna aktivnost. Naj bo to kratka vadba, sprehod ali tek. Pomembno je, da pospešimo naš srčni utrip in razgibamo mišice. Jutranja zmerno intenzivna vadba namreč poskrbi za boljši delovni spomin in opravljanje aktivnosti čez ves dan.

2 Svoje skrbi in obveznosti zlij na papir

Svoje obveznosti in načrte vestno zapisuj v dnevnik ali rokovnik. Tako lahko vsak dan začneš s pregledom dnevnih dogodkov in definiranjem ciljev ter prioritet dneva.

Delovni dan, jutro, prebujanje, produktivnost, začetek dneva, upravljanje časa, čas, Julie Morgenstern, počutje, uspeh, vadba, zajtrk, zajtrkovanje, hvaležnost
Če si vse obveznosti urejeno zabeležiš, bo še tako dolg seznam izgledal veliko manj naporen.

3 Pomagaj si z meditacijo

Umiritev, ki jo lahko dosežemo z meditacijo, znižuje krvni tlak, izboljšuje razpoloženje in zavira tesnobne občutke. Nekatere raziskave pa meditacijo povezujejo tudi z boljšo delovno uspešnostjo in zadovoljstvom. Smiselno je, da se meditacije lotiš preden tvoje misli zasedejo vse obremenitve dneva. Vsekakor pa te na pomembnost sedanjega trenutka lahko meditacija spomni kadarkoli v dnevu. Na YouTubu poišči katero izmed vodenih meditacij in se ji prepusti.

4 Začni z nalogami, ki od tebe zahtevajo največ osredotočenosti

Večina ljudi ima največ energije prav na začetku dneva. Jutro je tako pravi čas za opravljanje vseh največjih nalog dneva. Dan začni udarno in si morebitne odmore raje privošči med delom in ne pred samim začetkom opravljanja obveznosti.

5 Privošči si uravnotežen zajtrk

Raziskave kažejo, da redno zajtrkovanje stabilizira raven sladkorja v krvi in nam daje občutek sitosti. To pa je glavni dejavnik pri ohranjanju pozornosti. Poleg tega jutranji obrok naše telo in možgane napolni z energijo, hkrati pa je zajtrkovanje popoln čas za kratek odmor pred delovnim tempom in stresom.

Delovni dan, jutro, prebujanje, produktivnost, začetek dneva, upravljanje časa, čas, Julie Morgenstern, počutje, uspeh, vadba, zajtrk, zajtrkovanje, hvaležnost
Tvoj zajtrk naj vsebuje kompleksne ogljikove hidrate, beljakovine, sadje in zdrave maščobe.

6 Ne pozabi biti hvaležen

Izražanje hvaležnosti je eden izmed najlepših možnih začetkov dneva. Pa naj bo to tiha hvaležnost v tebi ali glasna pohvala prve osebe, ki jo v dnevu srečaš. Ne pozabi, da je vsak dan nova priložnost in da je v praktično vsaki situaciji mogoče poiskati stvari in ljudi, za katere si lahko iskreno hvaležen.

 

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button