Prehrana

Nova Michelinova zvezdica Gostilni Grič, lanske zvezdice ostajajo

Hiša Franko je ohranila dve Michelinovi zvezdici, Atelje, Dam restavracija, Gostilna pri Lojzetu, Hiša Denk in Vila Podvin pa po eno. Nova Michelinova zvezdica je letos zasijala v Gostišču Grič s kuharskim šefom Luko Koširjem.

Druga izdaja gastronomskega vodnika Michelin Guide Slovenia vsebuje 53 restavracij

Michelinova zvezdica označuje najboljše restavracije, ki so jih odkrili Michelinovi inšpektorji, in pomeni najvišjo kakovost v kulinariki. Hiša Franko z Ano Roš ima dve, po eno pa Gostilna pri Lojzetu s Tomažem Kavčičem, Dam z Urošem Fakučom, Atelje z Jorgom Zupanom. Michelinova zvezdica ostaja tudi v Hiši Denk z Gregorjem Vračkom in Vili Podvin z Urošem Štefelinom. Eno je letos dobilo še Gostišče Grič z Luko Koširjem.

Kot so danes sporočili iz Slovenske turistične organizacije (STO), so Michelinovi inšpektorji sedem restavracij uvrstili v kategorijo Bib Gourmand, Michelinov krožnik pa je prejelo 39 restavracij. V drugo izdajo gastronomskega vodnika Michelin Guide Slovenia je tako skupno uvrščenih 53 restavracij.

Znak Bib Gourmand označuje restavracije, ki zagotavljajo pristna kulinarična doživetja z visoko kakovostno hrano z odličnim razmerjem med kakovostjo in ceno. Znak je letos ohranilo šest restavracij, in sicer Gostilna na Gradu, Gostilna Repovž, Jožef, Mahorčič, Rajh in Ruj, poleg tega pa se je letos v vodnik uvrstila še restavracija TaBar.

Michelinov krožnik označuje restavracije, v katerih iz svežih surovin skrbno pripravijo dober obrok in predstavljajo velik potencial za destinacijo. Od lani je ta naziv ohranilo 37 restavracij. AS, B-Restaurant, Calypso, Cubo, Dvor Jezeršek, Etna, Galerija Okusov, Gostilna Danilo, Gostilna Francl, Gostilna za Gradom, Gostilna Krištof, Gostilna Vovko, Gredič, Harfa, Hiša Krasna, Hiša Torkla, JB, Kendov Dvorec, Julijana, MAK, Marina, Maxim, Monstera Bistro, Ošterija Debeluh, Otočec Castle, Pavus, Pikol, Rizibizi, Sedem, Separé, Shambala, Sophia, Stara Gostilna, Strelec, Sushimama, Valvas’or, Vander. Krožnik pa sta letos na novo dobili restavraciji Landerik in Vila Planinka.

Zvezdice, Michelinov vodnik, gastronomija, MIchelin Guide Slovenia, turizem, gastronomska regija, vrhunska hrana, odlične restavracije, Michelinova zvezdica
Sedmim Michelinovim zvezdicam se pridružuje še osma.

Težki dve leti za gostinstvo

Globalni direktor Michelinovih vodnikov Gwendal Poullennec je ob podelitvi nagrad izpostavil, da sta bili lansko in letošnje leto za gostinstvo zelo težki leti. Ob pogostem zapiranju zaradi koronskih ukrepov pa so slovenski kuharski mojstri po njegovih besedah dokazali svojo odpornost, borbenost in neusahljiv talent. “Izbor restavracij, ki jih predstavljamo danes, odraža lokalno kulinarično sceno, ki je še posebej zavezana trajnostni gastronomiji in se še naprej razvija,” je poudaril.

Da so letošnje zvezdice zaradi zahtevnega obdobja še toliko bolj pomembne, je poudarila direktorica STO Maja Pak. “Verjamem, da bo tudi druga izdaja Michelinovega vodnika za slovensko področje odmevala in spodbudila nove prihode gastronomskih turistov.” Gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa je dejal, da imamo v Sloveniji vrhunske kuharske mojstre, zato verjame, da so imeli Michelinovi ocenjevalci zahtevno delo.

V STO so prepričani, da bo Michelinov vodnik za leto 2021 tudi kot globalno najmočnejša blagovna znamka s področja gastronomije pomemben element promocije slovenskega turizma.

STAkrog
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button