Prehrana

Michelinova zvezdica končno prišla tudi v Slovenijo

Na prireditvi, ki je bila razpeta med Ljubljano in Parizom in jo je bilo mogoče spremljati prek spleta, so danes slovesno razglasili prve slovenske restavracije, ki se bodo ponašale s slovitimi Michelinovimi zvezdicami. Kuharskim mojstrom te pomenijo veliko priznanje, za slovenski turizem pa prinašajo upanje hitrejšega okrevanja po epidemiji covida-19.

Slovenski gostinci in turistični delavci so si že leta prizadevali, da bi v Slovenijo prišel znameniti kulinarični vodnik Michelin, imenovan tudi rdeča biblija. Potem ko so svoje delo opravili tuji ocenjevalci, je bila razglasitev sprva napovedana že za marec, a jo je takrat odnesel novi koronavirus. Danes pa je čakanja vendarle konec. V Slovenijo namreč prihaja Michelinova zvezdica.

Da Michelin zbuja strahospoštovanje, priznava tudi svetovno znana kuharska mojstrica Ana Roš iz kobariške Hiše Franko. “Na eni strani se nam vsem tresejo kolena, hkrati pa ga željno pričakujemo, saj si želimo potrditve kakovosti opravljenega dela.”

Se vam kaj svita komu vse bi lahko pripadla Michelinova zvezdica?

Slovenija sicer postaja 34. Michelinova destinacija ravno v trenutku, ko se meje spet odpirajo in turizem dobiva nov zagon po epidemiji koronavirusne bolezni 19. Izpostavljene pa ne bodo le vrhunske restavracije. Ob najbolj zaželenih zvezdicah vodnik podeljuje tudi druge kategorije nagrad, kot sta Bib Gourmand in krožnik.

In Michelinove zvezdice so dobili …

Kot edina v Sloveniji je dve Michelinovi zvezdici prejela Ana Roš (Hiša Franko iz Kobarida).

Po eno Michelinovo zvezdico pa je v Sloveniji je prejelo pet chefov:

– Gregor Vračko (Hiša Denk iz Kungote)

– Tomaž Kavčič (Pri Lojzetu iz Vipave)

– Uroš Štefelin (Vila Podvin iz Radovljice)

– Uroš Fakuč (Dam iz Nove Gorice)

– Jorg Zupan (Atelje iz Ljubljane)

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button