Prehrana

Tehniški muzej Slovenije do konca leta ponuja razstavi o hrani in odpadkih

V Tehniškem muzeju Slovenije so odprli razstavi Človek in hrana v začaranem krogu ter Odločuj in E-cikliraj, ki bosta na ogled do konca leta 2012. Razstavi se osredotočata na "vpliv pridelave in predelave hrane na naše okolje in odpadke, ki so posledica sprememb v prehranski verigi", je ob tem dejala vodja projekta Irena Marušič.

Kaj se zgodi s hrano, ko pristane v straniščni školjki?

Pridobivanje in predelovanje hrane se skozi zgodovino intenzivno spreminjata, v vabilu sporoča Tehniški muzej Slovenije. Razstava Človek in hrana v začaranem krogu na eni strani osvetljuje razvoj novih možnosti shranjevanja in skladiščenja, na drugi pa opozarja na negativne posledice, ki jih je prinesel razvoj. To so onesnaževanje, velika količina odpadne embalaže, vprašanje komunalnih odplak in zavrženo hrano. Razstava obiskovalca opominja predvsem na to, da smo vsi skupaj in vsak posebej dolžni prispevati k omejevanju negativnih vplivov na okolje.

Med številnimi razstavljenimi predmeti bodo tudi takšni, ki še nikoli niso bili predstavljeni z vidika uporabe in razvoja tehnike v prehranjevalni verigi. Na ogled bodo med drugim tako tudi kalibrator za krompir iz prve polovice 20. stoletja oziroma Weckov lonec, ki je bil v lasti pesnika Frana Saleškega Finžgarja in njegove sestre. Na ogled bo zaboj s steklenicami za sifon iz obdobja med obema vojnama ter preša za zgornjesavinjski želodec iz prve polovice 20. stoletja. Del razstave se ukvarja tudi s tem, kaj se s hrano zgodi potem, ko ta pristane v straniščni školjki.

Kako pravilno ločevati aparate?

Druga razstava nosi naslov Odločuj in E-cikliraj: Kaj se skriva v notranjosti aparatov in kako jih pravilno ločevati? V njenem sklopu je na plastičen način predstavljena vsebnost aparatov in kako se jih pravilno ločuje. Razstava sodi med osveščevalne projekte družbe ZEOS in je že bila na ogled v potujoči učilnici v vozilu E-transformer, ki je potovalo po vsej Sloveniji.

STAkrog
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button