Prehrana

Kako zavrniti hrano, brez da si nesramen?

Se ti zdi, da si nesramen, če želiš v restavraciji zavrniti hrano, ker nisi zadovoljen s svojim obrokom? Popolnoma sprejemljivo je (vljudno) vrniti hrano v restavraciji. Tukaj je nekaj nasvetov, kdaj in kako to storiti.

Čeprav obstaja veliko navad, ki jih osebje restavracije ne mara, je zavrnitev hrane sprejemljiva, če to storiš vljudno in zaradi pravih razlogov. Kot pri vseh stvareh, je ključna prijaznost. Ne smeš pozabiti biti vljuden, paziti na svoje manire za mizo in ne biti nadležen. Tako ne bi smel imeti težav pri vračanju hrane.

Kdaj je sprejemljivo zavrniti hrano?

Včasih je nujno vrniti hrano nazaj. Toda obstaja tanka meja med izražanjem nezadovoljstva in pravico do novega obroka. Čeprav ne sme postati redna navada, so nekatere okoliščine, ko je sprejemljivo hrano vrniti v kuhinjo. Eden od teh scenarijev je, če je hrana opazno hladna – kar ne bi smela biti. Natakar jo lahko odnese nazaj v kuhinjo, da jo kuhar pravilno pogreje in poskrbi, da ti jo prinesejo nazaj takšno, kot mora biti.

hrana, restavracija
Dokler si spoštljiv, bodo kuharji z veseljem odpravili težavo.

Ne glede na to, ali je tvoja zelenjava še surova ali meso ni pripravljeno tako, kot si prosil, je v teh primerih sprejemljivo vrniti hrano nazaj. Če je tvoje meso skuhano le nekaj stopinj več kot si želiš, to ni dovolj dober razlog, da boš zahteval novo jed, še posebej v majhnih lokalnih restavracijah. Vrnitev hrane je vedno sprejemljiva, če posebna zahteva ni bila upoštevana, še posebej, če gre za alergije na hrano.

Kakšen je vljuden način vračanja hrane?

Pomembno je poznati pravilen način, kako hrano vrniti nazaj v kuhinjo. Poskrbi, da boš svojega natakarja takoj opozorili. Lahko počakaš, da obišče mizo po prvih nekaj grižljajih, vendar ne čakaj tako dolgo, da bodo drugi že pri koncu svojega obroka.

Najpomembnejše, kar si moraš zapomniti pri vračanju hrane je, da si vljuden do svojega natakarja. Medtem ko kuhinja pripravlja novo jed zate, pa bodi potrpežljiv.

hrana, restavracija, natakar
Če meniš, da je obrok resnično neprehramben, je v redu, da hrano vrneš, samo poskrbi, da boš natakarju lahko povedal tehten razlog zakaj je temu tako.

Kdaj ni sprejemljivo vrniti hrane nazaj?

Hrano vrni po enem ali dveh grižljajih, ne pa po polovici krožnika. Če opaziš težavo, opozori svojega natakarja, kolikor hitro lahko. Tako jim omogočiš, da stvari popravijo čimprej.

Kaj se zgodi s hrano, ko jo vrneš nazaj?

Če vrneš meso, ker je premalo pečeno, ga bo kuhar verjetno kuhal še nekaj minut, dokler ne doseže želene stopnje zapečenosti. Izven tega večina hrane, ki jo pošlješ nazaj v kuhinjo, konča v smeteh.

DOSTOP.si / RK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button