Okolje

Poišči zamenjavo!

Kaj pa ti izbereš, da ne roma takoj po eni uporabi v smeti? Nakupuj, izbiraj in odloči se pametno. Bodi zero waste.

Je mogoče s študentsko denarnico priti do bolj ekološkega načina življenja? Je! Tudi sama sem mislila, da to zahteva veliko sprememb, ki z seboj prinašajo nepotrebne stroške. A sem se motila. Začeti je treba z majhnimi koraki. Zmanjšajmo odpadke z enostavnimi zamenjavami vsakodnevnih pripomočkov.

Steklenica je boljša izbira

Nič novega, a vsakdo od nas je gotovo nanjo že kdaj pozabil. Na steklenico, flaško za večkratno uporabo. Izogibaj se nakupovanju plastenk z vodo. Pitne vode je v Sloveniji na pretek, le na svojo steklenico ne pozabi.

Vsi pravi ljubitelji čaja že prisegajo na mešanice čajev, ki po navadi niso pakirane v posamične filtre. Kupi si kovinski filter ali filter iz drugih obstojnejših materialov, ki so za večkratno uporabo. Če na to še nisi pomislil, je tukaj opomnik, katera izbira bo prinesla manj odpadkov, hkrati pa kvalitetnejši in okusnejši čaj.

Uporabi kozarec za vlaganje

Verjamem, da se tudi v tvoji shrambi ali omari najde precej plastičnih posodic za shranjevanje, v predalu pa plastičnih živilskih vrečk. Je toliko plastike res potrebne? Prazen kozarec od vložene zelenjave (gotovo se jih kar nekaj najde doma) bo odlična zamenjava!

Tudi meni je najbolj enostavno odtrgati par lističev z role kuhinjskih brisačk in jih po uporabi vreči v smeti. A kuhinjska krpa, ki jo lahko še mnogokrat opereš in ponovno uporabiš, bo gotovo vedno boljša zero waste izbira. Podobno je s čistilnimi robčki za enkratno uporabo, ki so med študenti zelo popularni. Tudi pri meni, priznam! Še ena možnost, da s pametno izbiro zmanjšamo količino odpadkov.

Piknik s “pravim” priborom

Vsi se že veselimo druženja s prijatelji in komaj čakamo, da bo ta karantena končno mimo. V poletnih mesecih se bo zagotovo našel čas kakšen piknik. So tudi med tvojimi asociacijami na besedo “piknik” plastični kozarci, pribor, krožniki za enkratno uporabo? Investiraj v nakup piknik kozarcev, krožnikov in pribora za večkratno uporabo ter se izogni nenehnemu kupovanju in preverjanju zalog. Si kdaj pomislil, da bi uporabil kar tisti “pravi” pribor iz kuhinje? Vsekakor bi to bila boljša izbira.

Gotovo dandanes nikomur niso več tuje – vrečke za večkratno uporabo. Platnene, bombažne in tudi vrečke za večkratno uporabo, ki so narejene iz umetnih materialov so na voljo. Imej jo v torbi, avtu in tako ti ne bo potrebno vsakič znova kupiti reklamne plastične vrečke.

“Second hand” – prva izbira

Ko se bomo lahko spet sprehodili po mestu, bodi pozoren, da se najde že kar nekaj “second hand” prodajaln. Obišči jih, najdi oblačila po dostopni ceni in jim daj novo priložnost. V oblačilih iz naravnih materialov se gotovo počutiš bolje, zato bodi pri nakupu pozoren na sestavo izdelka in ne spodbujaj masovne izdelave oblačil iz (delno) umetnih materialov.

Pa poglejmo še v kopalnico. V teh dneh si veliko umivamo roke. Kdor uporablja tekoče milo, je v času karantene gotovo že zamenjal kakšno prazno stekleničko tekočega mila z novo. Izberi trdo milo (običajno je to zapakirano v papirnato embalažo) ter se izogni nepotrebnim odpadkom.

Izberi naravi bolj prijazne vatirane palčke. V bolje založeni trgovini preveri, da je možno kupiti vatirane palčke s plastično ali papirnato palčko. Ceni izdelkov sta zelo podobni. Zakaj torej izbrati plastiko?

Ali veš, da tudi pri vatiranih blazinicah obstaja boljša alternativa? Pri čiščenju obraza in odstranitvi ličil daj priložnost blazinicam za večkratno uporabo.

Se še spomniš članka o menstrualni skodelici?

Zero waste v času menstruacije? Ja, tudi to je možno! Pozabi na nenehno skrb, če imaš dovolj vložkov in tamponov. Enkraten nakup menstrualne skodelice ti bo za nekaj let privarčeval te skrbi, pa tudi denar in še kaj. Več o njej si lahko ponovno prebereš v članku Kaj si “bolna”? Ne, menstruacijo imam.

V teh dneh vsi skrivamo svoje obraze pod zaščitnimi maskami, kar je tudi prav. Tudi v tem primeru izberi pametno in si priskrbi (ali pa si izdelaj sam) masko za večkratno uporabo.

Vse je odvisno od tebe

To je le nekaj možnih alternativ za življenje z manj odpadki. Gotovo smo že vsi zasledili, da lahko plastične slamice zamenjamo za kovinske za večkratno uporabo (ali pa se jim preprosto odrečemo). Pa lesena zobna ščetka, britvica, ki ni le za nekaj uporab itd. Marsikaj lahko izdelaš tudi sam, kot na primer sivkine kopalne bombice, ter s tem pripomoreš k svetu z manj odpadki. Poišči zamenjavo in bodi zero waste!

 

Lucija BOŽNIK
 Pixabay, Lucija BOŽNIK

Sorodni članki

Back to top button