FotoIzobraževanjeVideo

Drinkologija – učna ura pitja piva na Štuku

Znamo študentje ceniti kvalitetno pivo?

Mala šola kulture pitja je študente spodbudila, naj v svoji ljubezni do piva in ostalih alkoholnih zvarkov ne pozabijo kulturo.

Ni skrivnost, da je velik del študentskega življenja tudi dobra pijača. Brez nje si težko predstavljamo torkove noči, petkove zabave, celo izpitno obdobje postane zabavnejše, kadar po grlu steče še kaj drugega kot litri in litri kave. V svoji ljubezni do piva pa mladi pogosto pozabijo na kulturo pitja, ki je v primeru piva stara že več tisoč let.

Drinkologija Kraft piva 2019 - točenje piva
Kultura pitja ni le stvar vina in žganih pijač.

Na tokratni Drinkologiji, že tretji izvedbi pod okriljem Oddelka za interesne dejavnosti ŠOUM, posvečeni svetu kraft piv, je študente o zgodovini, vrstah in samem pitju piva izobraževal Alen Zarič iz Lobik Brewery. Zbrane je vodil skozi degustacijo peterice Lobik piv, od angleškega ale s slovenskim hmeljem do zadnjega pivovarniškega trenda new england ipa, ki naj bi kraft sceno dominiral še vrsto let. In medtem ko so njihova usta okušala hmeljeve arome, so ušesa prisluhnila manj znanim dejstvom o priljubljeni pijači.

Zdaj vemo, da se je kljub približno 5000 let stari kulturi piva, pijača v današnji obliki razvila šele pred približno 150 leti, zares podobna pa je postala šele po drugi svetovni vojni. Danes poznamo okoli 300 tipov piva, ki se med seboj razlikujejo kot pasme psov. V Sloveniji nekatere tipe prideluje okoli 120 manjših in le ena večja pivovarna. Manjša proizvodnja pa ne pomeni nujno tudi kraft piva. Čeprav je razliko težko definirati, lahko pivovarne v grobem razdelimo na velike, gostilniške, ki lahko varijo tudi kraft pivo, in kraft pivovarne, ki varijo butično pivo.

Drinkologija Kraft piva - Alen Zarič iz Lobik Brewery
Alen Zarič iz Lobik Brewery je z zbranimi delil manj znana dejstva o kraft pivu.

Po Zaričevih besedah se je Slovenija kraft revoluciji pridružila dokaj pozno. Če je svet začel kraft piva odkrivati sredi sedemdesetih let preteklega stoletja, je pri nas zanimanje naraslo šele tekom zadnjega desetletja. V tem času smo dobili številne domače hmeljske arome, za odkrivanje katerih je najbolj priporočljiv kozarec razširjene oblike, denimo vinski pecelj. Razširjen del ujame aromo in izboljša našo izkušnjo pitja.

 

Klara AVSEC
Vid JERČIČ
 Miha HORVAT

 

Klara Avsec

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button