Izobraževanje

V Sloveniji najvišji odstotek študentov v Evropi

17. novembra je bil mednarodni dan študentov. V spomin na nacistično okupacijo študentskih domov praške univerze in deportacijo več kot 1200 študentov v koncentracijska taborišča leta 1939. Za dan študentov ga je razglasil mednarodni študentski svet v Londonu 1941. Sčasoma je ta dan postal simbol za študentska prizadevanja po vsem svetu.

V okupaciji praške univerze in študentskih demonstracijah je leta 1939 življenje izgubilo devet študentov in profesorjev, mnogo študentov pa je bilo aretiranih ali deportiranih v koncentracijska taborišča. Mednarodni dan študentov zato simbolizira boj študentov za človekove pravice, za demokratično družbo in boj proti diskriminaciji.

V Sloveniji študira skoraj polovica mladih, starih med 20. in 24. let.

Zato na ta dan študenti po vsem svetu glasno opozarjajo na aktualno problematiko. Tudi na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) vsako leto še dodatno opozorijo na pomen dostopnega in kakovostnega izobraževanja ter aktualne izzive študijske in študentske problematike.

Med študenti prevladujejo ženske

Podatki Statističnega urada RS (Surs) kažejo, da se za študij v Sloveniji odloča skoraj polovica 20- do 24-letnikov. S 46 odstotki sodimo v vrh držav članic Evropske unije, sledita Grčija (44 odstotkov) in Poljska (40 odstotkov). V višje strokovno izobraževanje se je v letu 2018/19 vpisal večji delež moških (61 odstotkov), v visokošolsko izobraževanje pa več žensk (57 odstotkov).

V celotnem terciarnem izobraževanju prevladujejo ženske, prevladujejo tudi v večini posameznih študijskih področij, in sicer v pedagogiki, zdravstvu, socialni varnosti, humanistiki, umetnosti, družbenih vedah, informacijski znanosti, poslovnih in upravnih vedah, pravu, kmetijstvu, veterinarstvu, naravoslovju, matematiki, gostinstvu ter turizmu.

Moški študentje prevladujejo le v tehniki in gradbeništvu ter informacijski in komunikacijski tehnologiji. Ženske so poleg tega tudi uspešnejše, skupno pa diplomira več kot polovica študentov.

V študijskem letu 2017/18 je 21.000 študentov prejemalo štipendijo. Največ štipendistov je bilo med študenti prve (31 odstotkov) in druge stopnje (27 odstotkov) visokošolskega študija, med višješolskimi študenti pa 19 odstotkov. Od tega je največ državnih štipendistov (skoraj 17.500), sledijo Zoisovi (dobrih 2000) in kadrovski (432).

 

 STA
 Pixabay

 

Sorodni članki

Back to top button