Izobraževanje

Filozofska fakulteta UM obeležuje 15. obletnico ustanovitve

Filozofska fakulteta Univerze v Mariboru je včeraj, 26. maja, obeležila 15 let od ustanovitve. Ker korenine humanističnega in družboslovnega študija na fakulteti segajo veliko dlje, so se na slovesnosti posvetili tudi 35-letnici univerzitetnih in 60-letnici višješolskih študijskih programov, ki so se izvajali v okviru nekdanje pedagoške fakultete in akademije.

Slovesnost je potekala včeraj ob 18. uri v Amfiteatru dr. Vladimirja Bračiča. Pozdravne nagovore so imeli dekan fakultete Darko Friš, rektor univerze Zdravko Kačič in državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Mitja Slavinec. Slavnostni govornik je bil pisatelj, dramatik in nekdanji diplomant Pedagoške akademije Tone Partljič.

Pedagoška akademija je bila v Mariboru ustanovljena leta 1961. V njenem okviru so zaživeli nekateri študiji, ki se danes izvajajo v okviru filozofske fakultete.

Leta 1975 je Pedagoška akademija postala eden ustanovnih členov Univerze v Mariboru. V tistih letih je dobila stavbo na Gosposvetski cesti, v kateri je še danes tudi filozofska fakulteta.

Leta 1986 je akademija prerasla v Pedagoško fakulteto. Dodiplomskim študijskim programom so se pridružili podiplomski, standardnim dvopredmetnim programom so se začeli pridruževati enopredmetni.

Pedagoška fakulteta je pod svojo streho združevala humanistične, družboslovne in naravoslovne vede ter izobraževanje učiteljic in učiteljev. V študijskem letu 2006/2007 pa se je razdelila na tri manjše fakultete, in sicer so anstale Pedagoška fakulteta, Fakulteta za naravoslovje in matematiko ter Filozofska fakulteta.

STA
Filozofska fakulteta UM

Sorodni članki

Back to top button