IzobraževanjeKulskoNovice

Sociodan 2023: kdo je novinar in zakaj mora biti neodvisen?

Kdo je novinar? Sploh v današnjem svetu, ko lahko vsak s telefonom ujame dogajanje in objavi novičko. Kje to pusti delo novinarja? Vse to in še več na Sociodnevu 2023.

Oddelek za sociologijo Filozofske fakultete Univerze v Mariboru je na stavkovni torek odprl debato, ki je aktualna v slovenskem prostoru že nekaj časa: zakaj Slovenija potrebuje strokovne in neodvisne medije? Sociodan 2023 se je tako vrtel okrog novinarjev, njihovega dela in stanja medijev v Sloveniji. Torej, kdo je novinar?

Kdo je novinar in kaj ga naredi verodostojnega?

Zadnjih nekaj let smo lahko spremljali valovite in korenite tresljaje v slovenskem medijskem prostoru. Od afere Slovenske tiskovne agencije, prevzemov in prodaj medijskih hiš v sumljivih okoliščinah do vsega, kar se je čez leto dogajalo na RTV Slovenija – rečemo lahko, da so novinarji v zelo kratkem času doživeli zelo veliko.

Tako je že četrti Sociodan v ospredje postavil ravno te problematike. Otvoril ga je nihče drug kot Manica Janežič Ambrožič, nekdanja urednica informativnega programa TV Slovenija, dolgoletna voditeljica Dnevnika in, seveda, novinarka. Odprla je debato o verodostojnosti novinarstva, za katero pa se zdi, da je bila rdeča nit celotnega dne.

Zdi se, da je bila rdeča nit Sociodneva letos verodostojnost novinarjev.

“Novinarstvo ne more biti ne levo ne desno, ampak je lahko samo profesionalno.”

Manico Janežič Ambrožič sta nasledila odgovorni urednik Večera novinar Matija Stepišnik ter predsednica Društva novinarjev Slovenije Petra Lesjak Tušek. V zanimivem in pestrem predavanju sta poskušala aktualno stanje novinarskega sveta v Sloveniji skrčiti na pičlo uro in pol, ki je dopuščala tudi prostor za debato.

Točke, na katere sta se usmerjala, so bile povezane predvsem s poklicem novinarja. Kdo je novinar? Smo s pojavom družbenih omrežij lahko vsi novinarji? In pa seveda, kaj naredi novinarja nevtralnega? Ali lahko novinar ostane popolnoma objektiven, čeprav ima sam svoja prepričanja in stališča? Ali ta posledično uidejo v njegova besedila?

Kdo je novinar? Smo s pojavom družbenih omrežij lahko vsi novinarji?

News before views

Matija Stepišnik in Petra Lesjak Tušek pa sta se povpraševala tudi po stanju medijskega sveta, ki ga je za seboj pustil boom družbenih omrežij. V svetu, kjer lahko vsak s kamero ujame novico dneva, se čas za objavo članka krajša, njegova kvaliteta pa upada. Med občinstvom, ki je bilo primarno sestavljeno iz nadobudnih sociologov, pa se je postavljalo še eno vprašanje: kaj je primarni vir? Lahko verjamemo vsaki novički, ki jo zasledimo na družbenem omrežju? In kje naj torej novinarji črpajo svoje novice, preden jih trend prehiti in so te zastarele? Vsa zastavljena vprašanja seveda niso imela preprostih odgovorov.

Pojavilo pa se je tudi vprašanje, kakšna je vloga novinarja v svetu družbenih omrežij, ko mora output novic biti veliko hitrejši.

V popoldanskem delu programa je bilo mogoče spremljati še predavanje filozofa, družbenega kritika in publicista prof. dr. Borisa Vezjaka o sovražnem govoru. Sociodan 2023 pa se je zaključil z okroglo mizo na temo “Ko se začne lomiti medijski steber oblasti, se zlomi demokracija”.

Marina BAJIĆ
Marina BAJIĆ

Marina Bajić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button