Kulsko

Ali uživanje alkohola res pozitivno vpliva na tvojo inteligenco?

Tisočletja je že tega, kar je uživanje fermentiranega sadja ponesreči vodilo v prvo človeško pijanost. Od takrat je pridelava alkohola doživela ogromen razvoj in neverjetne razsežnosti. Kaj pa o vplivu uživanja alkohola na našo inteligenco pravi znanost?

Zgodovina pridelave alkohola sega nekaj tisoč let nazaj. S proizvajanjem piva, danes najbolj pite alkoholne pijače, in vina naj bi začeli okoli leta 6000 pred našim štetjem v Mezopotamiji. Uživanje alkohola s pitjem žganih pijač pa se je začelo na Srednjem Vzhodu ali na Kitajskem, kjer naj bi žganje začeli kuhati okoli leta 700.

Strokovnjak za evolucionarni razvoj Satoshi Kanazawa zaznava soodvisnost med uživanjem alkohola in stopnjo inteligence. Pitje alkohola je namreč novost, povezana z evolucijo, kar neposredno vodi do hipoteze, da je inteligenca ljudi rasla s količino popitega alkohola.

Kaj o tem pravi evolucija?

Bolj inteligentni predstavniki človeške vrste se hitreje prilagajajo novostim in spremembam. Manj inteligentni naj bi se s pojavi, ki jih njihovi predniki niso poznali, težje spopadali. V tem primeru je kot noviteta obravnavan alkohol.

Hipotezo potrjujejo raziskave, ki so na osnovi Britancev in Američanov pokazale, da bolj inteligentni otroci odrastejo v odrasle, ki spijejo več alkohola kot njihovi manj inteligentni vrstniki. Študije kažejo, da stopnja inteligence narašča sorazmerno s stopnjo popitega alkohola v primerih britanskih in ameriških raziskav, ko so bila upoštevana demografska merila kot so spol, rasa, narodnost, socialni položaj in število spolnih partnerjev.

alkohol, inteligenca, pitje, vino, pivo, raziskave
Kar 80 % več alkohola spijejo posamezniki, ki so v otroških letih po inteligenci presegali svoje vrstnike.

Še več – zelo brihtni britanski otroci v povprečju odrastejo v odrasle, ki popijejo kar 80 % več alkohola kot njihovi manj inteligentni sošolci.

Bolj kot si pameten, več alkohola spiješ

Končni rezultati raziskav tako kažejo, da stopnja inteligence v otroških letih znatno vpliva na količino popitega alkohola med 20. in 40. letom. To znanstveniki povezujejo predvsem z zmožnostjo navajanja na nove stvari. To pa ne pomeni nujno zgolj škodljivega uživanja alkohola.

Kako alkohol pozitivno vpliva na naše zdravje?

Da alkohola v velikih količinah ni zdravo uživati, vemo vsi. Kakšne pozitivne učinke pa ima na naše zdravje zmerno uživanje alkohola?

Silikoni v pivu ugodno vplivajo na delovanje naših možganov, saj preprečujejo razvoj snovi, ki negativno vplivajo na kognitivno delovanje. Zmerno uživanje alkohola naj bi zmanjševalo tudi možnosti za Alzheimerjevo bolezen. Predvsem peneče vino je v tem pogledu dobro, saj vsebuje kemikalijo, ki ugodno vpliva na ohranjanje spomina.

alkohol, inteligenca, pitje, vino, pivo, raziskave
Večerja s prijatelji je popolna priložnost za kozarec piva – ne pozabi pa na zmernost.

Alkohol kot pijača, ki jo znamo uživati zmerno, prinaša svoje prednosti. Nikakor ne pozabimo na zmernost in ga upoštevajmo v skladu s priporočili in našim dobrim počutjem.

 

 DOSTOP.si / SV
 Pixabay

 

 

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button