Kulsko

Najbolj izvirna nova beseda je drečka

Letos je komisijo prepričal izraz z zabavnim pomenom.

Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU vsako leto izbira predloge za besedo leta, med katerimi je tudi veliko neologizmov oziroma novotvorjenk, zato so se letos odločili za izbor najbolj izvirne nove besede.

Kot so pojasnili na ZRC SAZU, med predlogi za besede leta vsako leto dobijo tudi veliko novih besed ali besednih zvez, ki v jeziku še niso splošno uveljavljene. Med njimi so včasih zelo posrečeni prevodi angleških izrazov, kot so brenčavka za buzzword, ki je bila v izboru za besedo leta 2017, ali pa avtohtone slovenske skovanke, kot je beseda projektariat, ki je bila lani v finalu izbora za besedo leta 2017.

Letos so se odločili, da eno teh novotvorjenk tudi posebej omenijo, ker se jim je zdela »zelo posrečena«. Komisija je tako za najbolj obetavno novo besedo izbrala izraz drečka, ki pomeni vrečko za pobiranje pasjih iztrebkov na javnih površinah, navdušena pa je bila tudi nad izrazom (po)franati, ki je tvorjen po analogiji s (po)guglati ter pomeni iskati na slovarskem portalu Fran.

Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU sicer skozi celo leto prejema predloge za različne nove besede po vseh svojih komunikacijskih kanalih – od profila na Facebooku do elektronske pošte. Nasploh na inštitutu zelo pozorno spremljajo dogajanje na področju neologizmov ali novih rab starih besed. Nekaj od teh besed se znajde tudi v Sprotnem slovarju slovenskega jezika, nad katerim bedi Domen Krvina, od koder nekatere preidejo v SSKJ, druge pa počasi zdrsijo v pozabo, so pojasnili na ZRC SAZU.

Komisijo je najbolj prepričal izraz drečka, ki pomeni vrečko za pobiranje pasjih iztrebkov na javnih površinah.

Akcija Beseda leta, v kateri Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU izbira besedo, ki je značilno zaznamovala tekoče leto, poteka že tretjič zapored. Zainteresirani lahko še do 10. januarja do 11.55 glasujejo za eno izmed 10 besed, ki jih je strokovna komisija uvrstila v finalni izbor: čebela, generalka, mikroplastika, orbanizacija, risoroman, skodelica kave, sovraštvo, tekstati, tipanka in varda. Glasovanje poteka na anketnik.zrc-sazu.si.

Vse, ki imajo pesniško žilico, pa na ZRC SAZU vabijo tudi, da do 9. januarja 2019 točno opoldne pošljejo pesem, ki bo vsebovala deseterico izbranih besed. Besedo leta in najboljšo pesem bodo razglasili 10. januarja ob 12. uri na ZRC SAZU.

V Sloveniji je izbor besede na pobudo Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU prvič potekal leta 2016. Po izboru glasovalcev je leto 2016 najbolj zaznamovala beseda begunec, leto 2017 pa besedna zveza evropski prvaki.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGSTA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button