Kultura

Z biografsko dramo Respect na velika platna prihaja Aretha Franklin

V četrtek, 7. oktobra 2021, na velika platna prihaja biografska glasbena drama Respect. Govori o življenju in delu Arethe Franklin.

Ta teden bo v znamenju ene največjih pevk in pianiskt, ki je našla svoj glas in zaznamovala zadnja desetletja v glasbenem svetu. Na velika platna namreč prihaja zgodba o Arethi Franklin, upodobila pa jo bo oskarjevka Jennifer Hudson. Biografska glasbena drama z naslovom Respect je posvečena Franklinovi, ki je umrla avgusta 2018. Prav slavna pevka pa je osebno izbrala Hudsonovo, da jo upodobi na velikem platnu.

Film je režirala Liesl Tommy, scenarij pa napisala Tracey Scott Wilson. Poleg Hudsonove v resnični zgodbi zaigrajo še Forest Whitaker, Tate Donovan, Mary J. Blige in drugi. Premierne projekcije biografske glasbene drame se bodo odvile v ljubljanskem Koloseju, Mariboxu in Cineplexx centrih.

Od majhne deklice do mednarodne superzvezde

Biografska drama Respect predstavlja kariero Arethe Franklin od majhne deklice, ki je pela v očetovem cerkvenem zboru v Detroitu do mednarodne super zvezde.

 Film se osredotoča na Arethine najbolj ranljive in zasebne trenutke. V prvih letih svoje kariere se srečuje z mnogimi stiskami in mora sprejeti določene travme, ki jih je doživela kot dekle in ženska. In vse to je prisotno v tihih in pogosto mračnih trenutkih. V ospredju je tudi klavir kot glavni instrument, ki nakazuje, kako dinamična je bila pianistka Franklinova.

Aretha Franklin je bila glasbeni genij. Njen glas, pisanje pesmi, produkcija in nastopi dokazujejo o njenih umetniških darovih in viziji, zaradi česar je ena največjih priznanih pevcev v zgodovini. Za nagrado Grammy je bila nominirana 44-krat, osvojila je 18 kipcev. Počastili so jo tudi z nagrado Legend (1991), nagrado za življenjske dosežke (1994) in nagrado za osebo leta Music Cares Person of the Year (2008). Krasila je naslovnico revije Time leta 1968 z naslovom »The Sound of Soul«, za kar nesporno velja, da je kraljica soula.

Karantanija Cinemas
Karantanija Cinemas

Sorodni članki

Back to top button