Potovanje

Mladi niso več odgovorni za največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola

Od leta 2010 do danes se je več kot prepolovilo število prometnih nesreč pod vplivom alkohola med mladimi. Žal pa je alkohol še vedno največji problem na naših cestah, varnost v prometu pa odgovornost vseh nas, zato moramo stopiti skupaj.

Mladi vozniki, stari med 15 in 24 let, so namreč od leta 2010 do 20. 11. 2021 naredili največji napredek, saj so za kar 56 % zmanjšali število prometnih nesreč, ki so jih povzročili pod vplivom alkohola. V letu 2010 so mladi vozniki povzročili 372 prometnih nesreč pod vplivom alkohola. Letos do 20. 11. 2021 pa 164. Medtem ko se je v celotni ostali populaciji ta odstotek, kljub padcu, zmanjšal le za dobro četrtino – 26 %. V letu 2010 so povzročili 1473 prometnih nesreč pod vplivom alkohola, letos pa 1095.

Zato v kampanji provokativno sporočajo, da MLADI NISO VEČ ODGOVORNI za največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola, in nagovarjajo tako mlade kot starejše.

Na naših cestah je alkohola še vedno preveč

Kljub temu, da prometne nesreče med mladimi vozniki padajo, je letošnja statistika na naših cestah izredno slaba. »Do 20. 11. 2021 smo že presegli številke s konca lanskega leta (ki je bil resda malo specifičen) – tako po številu prometnih nesreč kot po smrtnih žrtvah in hudo telesno poškodovanih, zato nikakor ne moremo biti zadovoljni z rezultati in aktivno delamo naprej. Letos (2021) je bilo povzročenih že 1259 prometnih nesreč pod vplivom alkohola. Od tega so jih 164 povzročili mladi od 15 do 24 leta, 1095 pa ostali. Je pa letos na cestah umrlo že 31 ljudi, od tega že 5 v nesrečah, ki so jih povzročili mladi od 15 do 24 let.« je povedal Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi.

A se je v Sloveniji od leta 2010 prometna varnost na splošno vseeno bistveno izboljšala. Je pa napredek pri številu povzročenih prometnih nesreč pod vplivom alkohola precej počasnejši. »Alkohol je še vedno tisti, ki nas kot narod vleče v črno statistiko na naših cestah. Predvsem starejši se premalo zavedamo, da se organizacija prevoza iz zabave začne že veliko pred zabavo in odhodom domov. Tega se, za razliko od starejših, odlično zavedajo in izvajajo mladi, ki se organizirajo in se že pred odhodom na zabavo dogovorijo, kdo bo vozil in posledično ne bo pil alkohola,« pravi Nino Batagelj, ambasador Zavoda VOZIM.

»V naši kulturi so zakoreninjeni močni stereotipi o vožnji pod vplivom alkohola, kot so: ‘Lahko vozim, saj nisem veliko spil.; Ker sem dobro jedel, lahko spijem več alkohola in ne bom pijan.; Pot domov znam na pamet in bi lahko vozil zaprtih oči.’ in podobni, ki pa žal ne držijo. Zaradi takšnega mišljenja se še vedno zgodi preveč prometnih nesreč pod vplivom alkohola,« je še dodala dr. Mateja Markl iz Javne agencije RS za varnost prometa, ki aktivno sodeluje na herojskih posvetih po Sloveniji.

Si za večer s srečnim koncem? Pošlji HEROJSKI VAU’ČER.

Ko se z bližnjimi pogovarjamo, pogosto slišimo: ‘Če boš rabil prevoz, kar pokliči!’. A ko gremo na zabavo, to le malokrat izkoristimo, saj imamo občutek, da je bilo rečeno le iz vljudnosti. Zato so v iniciativi Heroji furajo v pižamah zasnovali HEROJSKI VAU’ČER, za večer s srečnim koncem, ki ga lahko prejemnik unovči za varen prevoz z zabave domov.

HEROJSKI VAU’ČER lahko vsak posameznik ustvari sam na spletnem mestu in ga podari najbližjim z iskrenim pozivom, da ga lahko pokličejo kadarkoli, ko potrebuje varen prevoz domov. Tudi če sredi noči in v pižami.

HEROJSKI VAU’ČER je srčna obljuba in iskren namen, ki lahko reši življenje. Z njim želijo spodbujati, da bi se vsi vau večeri končali z varnim prevozom domov in ne s prometno nesrečo. Nima omejenega roka trajanja, namenjen pa je predvsem povezovanju ljudi v teh odtujenih časih, in temu, da vsak lahko naredi kaj pozitivnega za drugega – predvsem svoje bližnje in prijatelje.

Mladi spremenili svojo vlogo in prevzeli vlogo staršev

Kampanja pa je postregla tudi s provokativnim videom, v katerem nastopajo znani mladi Slovenci, ki so tokrat zamenjali vloge s starši. Nastopili so igralka Mila PeršinBojan Cvjetićanin, priljubljen pevec iz skupine Joker out in raper Vazz – Mark Jacob Cavazza. Svojo vlogo so odlično odigrali in s sporočili, ki so jih podali, pri ljudeh vzbujajo razmislek o problematiki vožnje pod vplivom alkohola.

Mlad.si
Mlad.si

Sorodni članki

Back to top button