Zdravje

Prepoved kajenja v gostinskih lokalih končno tudi v Avstriji

Z novembrom začne v Avstriji veljati prepoved kajenja v vseh gostinskih lokalih. S tem se v severni sosedi, ki je bila dolgo časa ena izmed redkih kadilcem prijaznih evropskih držav, zaključuje zgodba, ki se je vlekla dlje od brexita.

Parlament na Dunaju je julija potrdil zakon, ki kajenje prepoveduje na vseh javnih krajih, kjer strežejo hrano in pijačo. To velja tudi za gasilske veselice ali zabave v šotorih, zakon pa predvidena nekatere izjeme, med drugim gostinske vrtove. Prepoved velja tudi za vodne pipe in elektronske cigarete.

Kajenje v lokalu v Avstriji te bo lahko po novem oglobilo za 800 evrov ali več.

Doslej so se lahko lastniki manjših gostinskih lokalov sami odločili, ali bodo ti kadilski ali ne, večji lokali pa so morali imeti ločene prostore za kadilce.

Potem, ko bi predlog morali sprejeti že maja, vendar ga je vlada umaknila iz mize zaradi predvolilnih obljub, je nastala peticija z 900 tisoč podpisi Avstrijcev. To pa je končno odprlo pot koncu kajenja v vseh lokalih.

Kritiki zakona so bili doslej neuspešni. Avstrijsko ustavno sodišče je sredi oktobra zavrnilo tožbo združenja t. i. nočne gastronomije, ki je terjalo, da se njihove lokale izvzame iz zakona, ker da bi njihovi gostje s kajenjem pred lokali ponoči lahko motili sosede.

Za zdaj pa še ni bila sprejeta odločitev o tožbi združenja lokalov s šišami, ki prepoved izpodbijajo z utemeljitvijo, da k njim gostje pridejo le zaradi kajenja vodnih pip.

Obetajo si takojšnje pozitivne učinke na zdravje

Za zdaj celovit nadzor spoštovanja prepovedi ni določen. Za to so odgovorni različni organi, ki pa so doslej spoštovanje prepovedi kajenja preverjali le ob drugih nadzorih po lokalih.

Le na Dunaju bodo očitno bolj dosledni in strogi. Sicer pa lahko vsakdo prijavi opažene kršitve policiji, ki mora nato ukrepati. Prva prijava bo kršitelje stala 800 evrov, najvišja zagrožena kazen ob ponovitvi kršitve pa je 10.000 evrov.

V Avstriji si od splošne prepovedi kajenja v lokalih obetajo predvsem takojšnje pozitivne učinke na zdravje – že v tednu dni pričakujejo 623 hospitalizacij manj.

Mednarodne raziskave so pokazale, da se je ob nekajenju v gostinskih lokalih število srčnih napadov v povprečju zmanjšalo za 15 odstotkov, število možganskih kapi za 16 odstotkov, pljučnic pa za 24 odstotkov.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button