Zdravje

Z današnjim dnem so nekateri protikoronski ukrepi začasno sproščeni

Od danes do 23. decembra bo v omejenem obsegu sproščen javni potniški promet, odpirajo se frizerski saloni, cvetličarne, avtopralnice in čistilnice. V regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko pa bo z naloženo in stalno aktivirano aplikacijo za obveščanje o stikih z okuženimi z novim koronavirusom mogoče prehajati tudi meje občine.

Za prebivalce osrednjeslovenske, goriške, obalno-kraške in gorenjske statistične regije z naloženo aplikacijo bo od danes gibanje omejeno na območje celotne regije. Še vedno pa bodo tudi v teh regijah veljale preostale omejitve. Recimo omejitev gibanja med 21. in 6. uro ter popolna prepoved zbiranja.

V statističnih regijah z boljšo epidemiološko sliko se lahko danes odprejo tudi trgovine z oblačili, obutvijo, športno opremo in motornimi vozili. Vendar bo možen le nakup, saj pomerjanje oblačil in obutve ne bo dovoljeno.

Javni potniški promet se bo po vsej državi izvajal skladno s priporočili stroke. To med drugim pomeni največ polovično zapolnitev zmogljivosti vozila. S krožno kabinskimi žičnicami, vlečnicami in sedežnicami se bo lahko peljala največ ena oseba naenkrat oz. člani istega gospodinjstva.

Po vladni odločitvi je bilo v ponedeljek slišati pozive k upoštevanju navodil zdravstvene stroke. K odgovornemu ravnanju in doslednemu spoštovanju protikoronskih ukrepov so med drugim pozvala delodajalska združenja, ki so opozorila, da se v primeru poslabšanja epidemioloških razmer pričakuje popolno zaprtje vseh nenujnih dejavnosti.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je napoved sproščanja pospremil s številnimi pomisleki. Skrbijo ga predvsem omejene zmogljivosti zdravstva, zato se zavzema za dodatne omejitve med prazniki. O ukrepih in s kakšnimi navodili bodo nagovorili državljane, bo vlada sicer razpravljala in odločala na seji v četrtek.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button