NoviceUncategorizedZdravje

Študentje smo se odzvali povabilu na krvodajalsko akcijo in “častili 1/2 litra”

V ponedeljek je v Štukovi dnevni sobi potekala krvodajalska akcija, v kateri so študentje "Častili 1/2 litra". Krvi seveda.

Kot že nič kolikokrat poprej, se je izkazalo, da smo študentje odgovorni in plemeniti v svojih dejanjih. Sploh, kadar gre za pomoč sočloveku. V ponedeljek se je Štukova dvorana znova prelevila v mini zdravstveni dom. Študentje so še enkrat več izkazali in nesebično darovali svojo kri.

Kot so že pred krvodajalsko akcijo sporočili iz Študentske organizacije Slovenije, želijo s skupno krvodajalsko akcijo študente ozaveščati o pomenu krvodajalstva. Hkrati pa jih spodbujati k aktivnemu krvodajalstvu tudi po koncu študija.

Vodja študentske krvodajalske akcije v Mariboru, Staš Vegi, je navedel, da se je število študentov krvodajalcev v zadnjih letih vrnilo na predkovidno raven. “Mladi se zavedajo, kako pomembna je vsaka kaplja krvi,” je izpostavil.

krvodajalska akcija, Častim 1/2 litra, kri, UKC Maribor
Študentje so vnovič pokazali, kako nesebični so.

Zakaj darovati kri?

“Vsako leto se bazen krvodajalcev zmanjša, saj po 65. letu krvi več ne moremo darovati, zato je še toliko bolj pomembno, da krvodajalstvo predstavimo mlajšim generacijam. Pomembno je, da mladi postanejo krvodajalci in tudi ostanejo,” poudarjajo na oddelku za transfuzijsko medicino UKC Maribor.

Ob velikem pomenu za družbo je krvodajalstvo tudi eden izmed najbolj preprostih načinov, kako biti prostovoljec, kako biti tu za drugega. Vse to je krvodajalstvo: se nesebično odzvati, se udeležiti krvodajalske akcije in narediti nekaj dobrega za sočloveka.

krvodajalska akcija, Častim 1/2 litra, kri, UKC Maribor
Na mlade krvodajalce je v ključnih trenutkih ponosna cela država.

Zaloge krvi so zadovoljive

Ob vprašanju, ali je krvi dovolj, na UKC Maribor odgovarjajo, da so zaloge krvi v severovzhodnem delu Slovenije zadovoljive. Izpostavijo celo, da so nekoliko višje, z ozirom na to, kakšna je bila poraba v prejšnjem mesecu. Podatke o zalogah morajo spremljati zelo natančno in o njih poročati tudi na nacionalnem nivoju.

Seveda zadovoljivih zalog ne bi bilo brez krvodajalcev, predvsem mladih. Pri UKC Maribor se iskreno zahvaljujejo vsem mladim, ki so se odzvali povabilu na krvodajalsko akcijo in nesebično pripomogli k temu, da krvi ne bo zmanjkalo. Zahvaljujejo se njihovim staršem, ki so mlade vzgojili v ljubezni do sočloveka in družbe v kateri odraščajo in dodajajo, da so na mlade krvodajalce neizmerno ponosni. Zagotovo pa je na njih ponosna tudi celotna država.

Če se krvodajalske akcije nisi uspel udeležiti včeraj, se je lahko udeležiš še danes, v torek, 9. aprila med 8. in 15. uro na Centru za transfuzijsko medicino UKC Maribor.

Rebeka MIKŠA
Marcel VRBNJAK

Rebeka Mikša

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button