NoviceOkolje

Poplavljalo na Gorenjskem, Tolminskem, v nevarnosti še porečja Drave

Najbolj burno vremensko dogajanje je bilo ponoči, padavine so že oslabele, zato je Arso za danes omilil vremensko opozorilo, je za STA pojasnil meteorolog Brane Gregorčič. Za celotno državo do popoldneva tako velja rumeno vremensko opozorilo. Poplavna nevarnost se medtem s porečja Save seli na porečje Drave, je za STA dejal hidrolog Andrej Golob.

Več manjših rek je poplavljalo na Groenjskem

V zadnjih 24 urah je največja količina dežja padla na območju Julijskih Alp, in sicer na Voglu, kjer so zabeležili 234 litrov na kvadratni meter. V Bovcu je padlo 228 litrov na kvadratni meter, na Kaninu 208 litrov na kvadratni meter in v Bohinjski Češnjici 198 litrov na kvadratni meter.

Na Gorenjskem so po besedah regijskega poveljnika civilne zaščite Klemena Šmida narasli vodotoki v porečju Save Bohinjke in Save Dolinke, ki sta se razlivali v manjšem obsegu. Sava se je medtem razlivala v okolici Radovljice, poplavljala pa je tudi Tržaška Bistrica v okolici Tržiča.

Se pa najhujše napovedi niso uresničile. Narasli so sicer tudi vodotoki v porečju Sore, vendar reka ni povzročala težav. V Bohinju je veter odkril nekaj streh in strešnikov, ki so jih ponoči popravili, da voda ni zamakala hiš, je za STA dodal Šmid.

Za tisto območje je do zgodnjih jutranjih ur veljalo rdeče opozorilo, zdaj pa so padavine že oslabele, je potrdil Gregorčič. “Občasno bo še nekaj padavin, vendar res močnih nalivov ne pričakujemo,” je dodal.

Kar se tiče poplavne nevarnosti, se težišče dogajanja medtem trenutno seli s porečja Save na porečje Drave, je za STA potrdil hidrolog na Agenciji RS za okolje (Arsu) Andrej Golob.

V Dravogradu in Vuzenici so sprožili opozorilne sirene

Zaradi naraščanja pretoka reke Drave so se v Dravogradu in Vuzenici pred 8. uro sprožile sirene, ki opozarjajo na nevarnost. Ob 8. uri so opozorilne sirene sprožili tudi v desetih občinah v Spodnjem Podravju. Z njimi želijo prebivalce ob reki opozoriti na možnost poplavljanja in jih pozvati k samozaščitnim ukrepom.

“Ker pričakujemo nadaljnje naraščanje pretoka Drave, predlagamo, da občani na območjih, ogroženih zaradi poplavljanja Drave, poskrbite za izvedbo zaščitnih ukrepov pred morebitnim poplavljanjem,” so po sprožitvi siren v Dravogradu in Vuzenici sporočili iz centra za obveščanje.

Agencija RS za okolje je za danes izdala rdeče hidrološko opozorilo za celotno območje toka reke Drave v Sloveniji, saj so predvidene poplave večjega obsega. Po napovedih hidrologov bo pretok reke Drave v dopoldanskem času znašal do 1800 kubičnih metrov na sekundo, povečani bodo tudi dotoki Drave v Sloveniji.

Kot so navedli na občini, se pričakuje poplavljanje v najbolj ogroženih delih na Ribiški poti in ob reki Meži. Dravograjski gasilci so že od četrtka zvečer v pripravljenosti, občanom so danes na že znani lokaciji pod mostom pri dravograjski pošti na voljo pesek in vreče.

Na Tolminskem se ni ponovil prejšnji petek

Noč je na Tolminskem minila razmeroma mirno, glavnina padavin je padla zahodneje. Tudi v Baški grapi se ni ponovil črn scenarij prejšnjega petka. Reke niso bistveno poplavljale v bližini naselij, nekaj je bilo po podatkih Občine Tolmin zalitih kleti, podrtih dreves in poplavljenih cestišč. Več cest je zaprtih, ponekod so bili tudi brez elektrike.

Od 5. ure zjutraj je spet odprta cesta skozi Baško grapo, sicer pa so na Tolminskem po podatkih prometno-informacijskega centra za državne ceste zaprte ceste Volče-Tolmin pri Tolminu in cesta Most na Soči-Tolmin na več odsekih. Po podatkih civilne zaščite za Severno Primorsko je zaradi plazu promet oviran tudi na cesti Gonjače-Dobrovo pri Zalem Bregu v občini Brda.

Močan veter je odkril streho na delu stanovanjskega objekta v Lokovcu na območju novogoriške občine, v katerem živi družina s petimi otroki. V prostore hiše je vdirala deževnica, a zahtevne vremenske razmere, predvsem veter, gasilcem niso dovoljevale varne večje intervencije na objektu. Zato so za pomoč s posebnim vozilom zaprosili regijski štab civilne zaščite, so še sporočili iz regijskega štaba.

Ponovno se bo ob 8. uri sestal štab civilne zaščite Občine Tolmin, na katerem bodo začrtali nadaljnje aktivnosti. Medtem z občine še naprej vse pozivajo k previdnosti, saj je teren razmočen in nepredvidljiv.

Kako bo v prihodnjih dneh?

Meja sneženja se bo popoldne spustila do okoli 1400 metrov, je še dodal Gregorčič. Padavine bodo ponehale ponoči. Jutri se obeta suh dan, novo deževje pa prihaja v noči na nedeljo, ko bodo padavine od zahoda spet zajele vso Slovenijo in potem sredi dneva ponehale. Količina padavin ob tem nedeljskem prehodu vremenske fronte bo predvidoma vsaj za polovico manjša, kot je bila ta v minuli noči.

STA
Marina Istenič, FB Neurje.si

Sorodni članki

Back to top button