Zabava

Gremo na veselico: Kaj početi, da ti na veselici nikoli ne bo dolgčas?

Si se kdaj znašel na zabavi, pa nisi vedel kaj bi sam seboj? Ne skrbi ... Vsi smo že bili v takšni situaciji. Še dobro, da so poletne veselice tako univerzalne, da se lahko hitro znajdeš in počneš precej raznolikih reči. Katerih? Beri naprej!

Ugotovili smo že, od kod veselice prihajajo, zakaj se odvijajo poleti, kdo jih organizira, zakaj so jih organizirali v preteklosti in kako so potekale nekoč. Kako pa v primerjavi s preteklostjo veselice potekajo danes in kaj početi, da ti na veselici ni dolgčas?

Veselice danes in kaj je drugače?

Se spomniš, da smo prejšnjikrat ugotavljali, kako so veselice izgledale v preteklosti? Govorili smo o tem, da so veselice nekoč potekale ob nedeljskih popoldnevih, pod milim nebom, za glasbo in dobro vzdušje pa je največkrat skrbel ansambel iz domačega kraja. Ljudje so posedali za gasilskimi mizami, kramljali, največkrat na veselici pojedli tudi nedeljsko kosilo, popili kakšno dobro kapljico in seveda tudi zaplesali. In kaj je dandanes tako drugačnega?

Danes le še redke veselice potekajo ob nedeljah, saj v veliki meri potekajo ob petkih in sobotah. Predvsem iz razloga, da je nedelja lahko dan za počitek in v ponedeljek malce lažje vstopimo v nov delovni teden. Prav tako je omembe vredno, da se veselice danes začnejo precej kasneje, v že kar poznih večernih urah in trajajo do ranega jutra.

Ansambli oziroma izvajalci, ki skrbijo za glasbo niso nujno domačini, pač pa je vse skupaj precej bolj skomercializirano na način, da se na dogodku zbere čim več ljudi. Čeprav različni ponudniki hrane še danes ponujajo predvsem hitro hrano, ljudi bolj kot hrana dandanes zanima pijača. V vročih poletnih večerih se je pač težko upreti hladnemu špricarju, točenemu pivu, v zadnjem obdobju pa so se na veselicah začeli pojavljati celo cocktaili.

veselice, poletje, zabava, ples
Danes veselice potekajo v urejenih mestnih ali vaških središčih, v varnem zavetju šotorov.

Kaj početi na veselici?

Se ti zdi, da bi ti bilo na veselici dolgčas? Seveda se zgodi, da nam tu in tam ni do žuranja in zabave. Ampak saj veš, kako pravijo … Najboljša zabava se po navadi zgodi takrat, ko ti do zabave sploh ni in se ta zgodi popolnoma spontano.

Če se za odhod na veselico obkrožiš s pravo druščino, ki vedno poskrbi za nepozaben žur, ti zabava in pestro preživet večer zagotovo ne uideta! Če pa ti vseeno na veselici po kakšnem naključju postane dolgčas, pa ti predlagamo naslednje:

 • Ples seveda! Ples je nekaj najbolj tipičnega, kar lahko počneš na veselici. Danes ansambli izvajajo tako pester glasbeni program, da te bodo pete zagotovo zasrbele vsaj pri eni skladbi!
 • Povabi na pijačo starega ali pa novega prijatelja. Veselice so odličen dogodek, ko se na enem mestu zbere precej veliko število ljudi. V domačem kraju lahko tako srečaš stare prijatelje in znance, ki jih nisi videl že kar lep čas in z njimi ob dobri kapljici obujaš spomine. Lahko pa spoznaš nekoga povsem novega in tako se lahko na veselici začne novo prijateljstvo (ali pa morda celo ljubezen).
 • Preizkusi svojo srečo na srečelovu! Srečelovi so nekaj, kar se pojavlja skorajda na sleherni veselici, nagrade pa so lahko zelo zabavne in raznolike. Ne boj se torej preizkusiti svoje sreče!

Joj, jaz pa ne znam plesati …

Hm, si prepričan, da ne znaš, ali si samo sramežljiv in si ne upaš? Naj te ne bo sram stopiti iz cone udobja in zavrteti svojega soplesalca/ke. Tudi če bo pri plesu šlo kaj narobe, so veselice lahko idealna priložnost, da svoje plesne korake dodobra izpiliš. V množici plesalcev namreč nihče ne bo opazil, če bo kak plesni korak šel mimo. Če pa res iščeš nasvet glede plesa, pa ti zaupamo nekaj trikov in nasvetov, da zasiješ na plesišču.

Na slovenskih veselicah se največkrat zaslišita naša klasična polka in valček. Prva poskočna, drugi umirjen in čuten. Kako se ju lotiti?

 1. Ne glede na to, katerega plesa se lotiš, je zelo pomembna plesna drža. Fantje bodo svoje soplesalke (z desno roko) prijeli na spodnji strani hrbta (nikakor ne prenizko!), dekleta pa svoje (leve) roke položite na soplesalčevo lopatico. Z rokama, ki ostaneta prosti se soplesalca primeta in roki elegantno iztegneta tako, da je plesalčeva dlan obrnjena navzgor, plesalkina dlan pa počiva v njegovi.
 2. Iztegnjeni roki lahko v plesni drži hitro postaneta zelo poskočni. Naj ritem glasbe ne vodi rok, pač pa le noge. Roki naj med plesom ostaneta mirni in iztegnjeni.
 3. Predvsem polka zna biti zelo poskočen in hiter ples. Lepo pa je, če vseeno ne poskakuješ preveč, saj lahko hitro zgledaš precej hecno, pa še iz ritma te odnese. Poslušaj torej ritem glasbe in naj te ta vodi po plesišču.
 4. In brez skrbi! Pri plesu na veselici ni zapisanih pravil! Pomembno je, da uživaš in se zabavaš. Morda pa lahko izumiš tudi kakšen svoj plesni gib. Bodi inovativen in spontan.
veselice, poletje, zabava
Ne boj se stopiti iz cone udobja in se zavrteti po plesišču!

Kam na veselice v prihodnjih dneh?

Seveda ti tudi tokrat ne bo treba pretirano brskati, kam in kdaj na veselico. Znova namreč ponujamo seznamček veselic, ki se bodo odvijale v prihajajočih poletnih dneh.

 • Petek, sobota in nedelja, 28., 29. in 30. julij: Moravška noč, Moravče (Veseli svatje, Ansambel Jureta Zajca, Big Foot Mama, Ansambel Saša Avsenika)
 • Petek, 28. julij:  Gasilska veselica PGD Tepanje, Tepanje (Ansambel Saša Avsenika)
 • Sobota, 29. julij: 100 let PGD Šmartno na Pohorju, Šmartno na Pohorju (Poskočni muzikanti)
 • Petek, 4. avgust: Spodnjepolskavsko poletje, Spodnja Polskava (Fehtarji in Sanjski muzikanti)

Rebeka MIKŠA
Rebeka MIKŠA

Rebeka Mikša

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button