Okolje

V Moskvi ena redkih zim brez snega

Leto 2019 je bilo najbolj toplo leto v Rusiji, odkar so pred 130 leti začeli meriti temperature. V Moskvi beležijo eno redkih zim brez snega. Za novoletne slovesnosti so zato oblasti dale v središče mesta navoziti umetni sneg.

Pas umetnega snega leži na eni najbolj znanih moskovskih ulic, Tverski. Umetni sneg, ki so ga naredili z drobljenjem ledu na nekaterih moskovskih drsališčih, so konec tedna navozili tudi na Rdeči trg in v nekatere druge dele v središču mesta, ki so za praznike zaprti za promet.

V decembru je ponavadi povprečno -6 stopinj, letos pa so v Moskvi namerili tudi 4 stopinje.

Najbolj topel december v Moskvi po letu 1886 je daleč od znamenite ruske zime in temperatur pod lediščem, ki so Rusom pomagale premagati tako Napoleona kot Hitlerja.

Na Twitterju je med drugim mogoče prebrati komentarje, da je očitno z moskovskim proračunom mogoče kupiti karkoli – tudi zimo.

Povprečna letna temperatura, ki so jo letos zabeležili v Moskvi, je podrla prejšnji toplotni rekord za 0,3 stopinje Celzija in se je ustalila med 7,6 do 7,7 stopinje Celzija.

V zadnjih dveh tednih so temperature v Moskvi zlahka presegle 4 stopinje, povprečje za december pa je -6 stopinj Celzija. Rastline, ki tradicionalno naznanjajo prihod pomladi, že cvetijo, tri mesece ali več pred običajnim obdobjem.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button