Okolje

Sobne rastline čistijo zrak: za vedno ovrženo!

Raziskava ameriške univerze Drexel je ovrgla poročilo NASE iz leta 1989, v katerem je zapisano, da sobne rastline čistijo zrak. Do napake v raziskavi je prišlo, saj le-ta ni bila izvedena v realnih življenjskih razmerah. Vseeno pa sobne rastline pozitivno vplivajo na naše duševno zdravje.

Splet je poln nenavadnih idej, zlasti ko gre za posameznikovo zdravje. Ena izmed trdnejših teorij doslej je bila ta, da sobne rastline čistijo zrak sobe, v kateri rastejo. Nedavno je v reviji Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology izšla raziskava, ki ta dolgoletni mit postavlja pod vprašaj.

Stara “resnica”: sobne rastline čistijo zrak

Avtorja raziskave Bryan E. Cummings in Michael S. Waring iz univerze Drexel sta ovrgla dotedanje izsledke na tem področju. Do ideje, da sobne rastline čistijo zrak, je namreč prišla študija NASE o čistem zraku iz leta 1989. Avtorja sta ugotovila, da so bile komore s preizkusnimi rastlinami, v katerih so raziskovalci Nase merili vsebnosti zmanjšanih hlapnih organskih snovi (benzena, formaldehida in trikloretilena), neustrezne. Velike so bile en kubični meter, za razliko od dejanskih življenjskih prostorov, v katerih bivamo, pa so bile komore tudi nepredušno zaprte.

Sobne rastline, Drexel, zdravje, duševno zdravje, rastline, zrak, kakovost zraka
Rastline v Nasini raziskavi niso bile opazovane pod dejanskemu življenju podobnimi pogoji.

En odstotek proti sedemdesetim

Za razliko od Nasinih izmerjenih 10-70 odstotkov odstranjenih toksičnih snovi, sta Cummings in Waring skozi ustreznejšo analizo ugotovila, da rastline v primerjavi z dejanskimi čistilci zraka dosegajo le en odstotek njihove učinkovitosti.

Ti podatki so zelo zgovorni, predvsem pa pomembni, saj ljudje v povprečju v zaprtih prostorih preživimo kar 90 odstotkov svojega časa. Avtorja med drugim ugotavljata, da večina onesnaženih snovi v zaprtih prostorih izvira neposredno iz samega notranjega okolja. Sem spadajo na primer osvežilci zraka, barve, lepila, tiskalniki … Ti v zrak sproščajo škodljive hlapne organske snovi, slaba kakovost zraka v zaprtih prostorih pa je povezana z različnimi zdravstvenimi tveganji, vključno z boleznimi dihal in glavoboli.

Sobne rastline, Drexel, zdravje, duševno zdravje, rastline, zrak, kakovost zraka
Rastline tako ostajajo lep okras, ki pozitivno vpliva na naše duševno zdravje.

V resnici pa doba mičnih lončnic še ni končana. Sobne rastline, ki prispevajo k ustvarjanju naravi podobnega okolja, pozitivno vplivajo na počutje stanovalcev. Vseeno pa je pri izbiri lončnic morda potrebna previdnost, saj nekatere sobne rastline zvišujejo ravni vlažnosti, nekatere pa celo proizvajajo lastne škodljive hlape.

Rastline skratka ostajajo

Sobne rastline tako ostajajo čudovit dodatek domačemu in delovnemu okolju. Priznati si moramo le, da njihova privlačnost temelji na estetski in čustveni noti, s čiščenjem zraka pa te zelene lepotice vseeno nimajo kaj veliko skupnega.

 

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button