BivanjeSpekter

Naj rastline vdihnejo življenje tvoji študentski sobi

Prvi tedni novega študijskega leta niso naporni le zaradi začetka predavanj in študijskih obveznosti, temveč tudi zaradi vnovičnega bivanja v kraju študija.

Predvsem za bruce, ki se morajo iz udobja domače hiše preseliti v prazno študentsko sobo in jo napolniti s stvarmi, ki jo bodo spremenile v dom. Ne glede na to, ali boš najboljše obdobje svojega življenja preživel v študentskem domu ali zasebnem stanovanju, bodo prav lončnice poskrbele, da se boš v novem prostoru kmalu počutil domače. In ne skrbi, izbereš lahko tudi takšne, ki ne bodo potrebovale veliko pozornosti.

Najprej preveri pogoje, ki vladajo v sobi

Preden na vrat na nos planeš v trgovino in kupiš lončnico, ki ti prva pade v oči, preveri, ali je primerna za tvojo sobo in ali ji pogoji v njej ustrezajo. Sobne rastline so se v večini razvile na toplih ali tropsko vročih suhih območjih, zato bodo uspevale le ob ugodni svetlobi, temperaturi in vlažnosti. Če pa si resnično želiš lončnico, ki ji tvoja soba ne ustreza, boš moral v njeno udobje vložiti nekaj več dela.

Sobne rastline lahko glede na njihovo potrebo po svetlobi ločimo v tri skupine: lončnice, ki uspevajo ob direktni svetlobi, indirektni svetlobi in v senci. Ljubiteljice sončnih žarkov za dobro rast potrebujejo neposredne sončne žarke, zato bo zanje najbolj primerna okenska polica. Za lončnice, ki potrebujejo indirektno svetlobo, je primerna knjižna polica ali miza, ki je nekoliko oddaljena od okna, senčne rastline pa preživijo v sobi z zelo malo sonca.

Vsak pravi ljubitelj sobnih rastlin mora vedeti, koliko vode potrebujejo njegove ljubljenke. Nekaterim ustreza tedensko zalivanje, druge pa vodo potrebujejo večkrat na teden. Pomembno je, da z zalivanjem ne pretiravaš, saj lahko korenine zelo hitro zagnijejo, listi pa se obarvajo rumeno. Raje jim na začetku dodajaj manj vode, nato pa opazuj njihovo obnašanje in po potrebi povečaj količino ali pogostost zalivanja.

Kaj izbrati?

Študentske sobe so po večini majhne, zato bodi pri izbiri rastline preudaren in ekonomičen. Drži se pravila manj je več, izkoristi pa tudi nenavadne kotičke, kot so stena, strop ali visoka polica. Pazi le, da ti rastlina ne bo v napoto in da ob nerodnem zalivanju ne boš polil računalnika ali drugih vrednih predmetov. Na pisalno mizo lahko namestiš manjše lončnice, kot so cvetoče rastline, ki jih preprosto zamenjaš, ko bodo odcvetele. Premisli tudi, koliko dela si pripravljen vložiti v skrb za svojo novo pridobitev, in se zavedaj, da so rastline živa bitja, ki za uspešno življenje potrebujejo nego in ljubezen.

Aloja

Svetloba: ☼☼☼
Voda: ○
Zahtevnost: ☆

Aloja vera je precej nezahtevna rastlina, ki ima podolgovate koničaste liste, ob robovih pa nežne bodice. Uspeva v svetlih prostorih, zadostuje pa ji tudi suh zrak v ogrevani sobi. Poleti jo redno zalivaj, ven dar pazi, da ne bo stala v vodi, pozimi pa naj prejme manj vode. Je zelo dobra razstrupljevalka zraka, še posebej, kadar govorimo o formaldehidu, ki izhlapeva iz talnih oblog, pohištva in tekstilij, vsebujejo pa ga tudi cigaretni dim in izpušni plini vozil. Uporabljaš jo lahko tudi v kozmetiki in kot prvo pomoč, saj gel, ki se nahaja v listih, hladi manjše opekline in pomaga pri površinskih praskah.

Fikus

Svetloba: ☼☼ ali ☼☼☼
Voda: ○ ○
Zahtevnost: ☆

študentski sobi, domače hiše, udobje, preveri pogoje, Zamifolija, Fikus, študijskega let, študentska soba,

Obstaja ogromno različnih vrst fikusa, ki lahko ima ovalne, okrogle, koničaste, ozke, velike, majhne ali trikotne liste zelene barve. Ustreza jim svetlo do polsenčno rastišče, katerega temperatura se ne spusti pod 16 stopinj Celzija. Poskrbeti moraš, da se fikus ne izsuši, zato ga zalivaj zmerno.

Zamifolija

Svetloba: ☼☼ ali ☼☼☼
Voda: ○
Zahtevnost: ☆

študentski sobi, domače hiše, udobje, preveri pogoje, Zamifolija, Fikus, študijskega let, študentska soba,

Če iščeš trdoživo in popolnoma nezahtevno zeleno rastlino, ki je videti sofisticirano in moderno, je zamifolija odlična izbira. Uspeva v svetlih do polsenčnih prostorih, zahteva pa manj pogosto zalivanje, saj ji stoječa mokrota ne odgovarja. Raje počakaj še kak dan ali dva, da se zemlja izsuši, in jo zalij kasneje. Več kot bo svetlobe, daljši in bujnejši bodo listi, zamifolija pa bo mogočnejša.

Pisana mavrina

Svetloba: ☼ ali ☼☼ ali ☼☼☼
Voda: ○ ○ ○
Zahtevnost: ☆

študentski sobi, domače hiše, udobje, preveri pogoje, Zamifolija, Fikus, študijskega let, študentska soba,

Pisana mavrina je vzpenjava ali viseča rastlina, ki ima srčasto oblikovane zelene liste z belimi ali rumenimi lisami, zraste pa lahko tudi do 3 metre. Ni občutljiva na količino svetlobe, potrebuje pa vlažen prostor in konstantno temperaturo. Ne prestraši se, če mavrina izgubi lise in se obarva popolnoma zeleno – to le pomeni, da je prejela nekoliko manj svetlobe.

Kaktusi

Svetloba: ☼☼ ali ☼☼☼
Voda: ○ (redko ○ ○)
Zahtevnost: ☆

Kaktusi spadajo v družino kaktej, ki so nezahtevne in zanimive rastline z bodicami ter atraktivnimi oblikami rasti. Izbiraš lahko med majhnimi kaktusi, kot so brstičar, grusonov ježkar ali opunacija, visečimi (ripsalis ali bičasti kaktus) in takimi z velikimi, barvnimi cvetovi (zvezdasti, listnati in azteški kaktusi, trobentovci in mamilarija). Večinoma uspevajo na sončnih do polsenčnih rastiščih, potrebujejo pa malo vode, zato je skrb zanje preprosta.

Širokolistna orhideja

Svetloba: ☼ ali ☼☼
Voda: ○ ○
Zahtevnost: ☆☆

Če te navdušujejo barve in živopisni cvetovi, izberi eno izmed mnogih vrst orhidej. Najbolj pogoste so širokolistne orhideje, katerih oskrba je tudi najlažja. Njihovi cvetovi poganjajo vse leto in so lahko različnih barv, vse od bele do rožnato-rumene ali modre. Zadostuje jim že senčno do polsenčno rastišče, namesto zalivanja pa jo raje vsakih 14 dni oz. ko se korenine obarvajo sivo, za 15 minut namoči v vodi. Druge vrste orhidej so lahko zahtevnejše, zato se pred nakupom pozanimaj, kaj za dobro rast potrebuje tvoja izbranka.

Spatifil

Svetloba: ☼ ali ☼☼
Voda: ○ ○
Zahtevnost: ☆

Svetleče temno zelene liste spremlja bel cvet z ovršnim listom in belim socvetjem, ki se dviga visoko nad listi. Skrb za spatifil je dokaj preprosta, saj potrebuje le redno zalivanje, uspeva pa v prostorih, kjer temperatura ni nižja od 15 stopinj Celzija. Lončnico izberi, če želiš čistejši zrak, saj lahko razgradi kar do 80 odstotkov v zraku navzočega benzola, ki ga vsebujejo avtomobilski izpušni plini in cigaretni dim.

Lončnice tvoje sobe ne bodo le vizualno poživile, ampak bodo blagodejno vplivale tudi na tvoje počutje in občutek osamljenosti. Pomagale ti bodo pri lažjem spopadanju s stresnimi situacijami, zaradi zelene barve, ki spodbuja delovanje možganov, bodo povečale tvojo produktivnost, hkrati pa poskrbele za odlično osredotočenost in lažje spoprijemanje s kolokviji, seminarskimi nalogami in izpiti. Poskrbele bodo tudi za boljšo kakovost zraka in absorbirale neželene pline. Kaj še čakaš? Hitro izberi najljubšo lončnico in postani ponosen starš sobne rastline.

 

 Urška KUR
 Pixabay, Unsplash

 

Urška Jakopin

Urednica

Sorodni članki

Back to top button