KulskoPotovanjeSpekter

Prosto leto? Izkoristi ga!

Oktober nekaterim prinaša ponovni začetek predavanj, vaj in drugih študijskih obveznosti, za druge pa predstavlja začetek prostega leta. Naj je bilo to načrtovano ali ne – izkoristite ga do zadnjega dneva. Da bi to dosegli, je treba pripraviti skrben načrt, v katerem naj bo prioriteta opravljanje nerešenih študijskih obveznosti. S profesorji in asistenti se je pogosto mogoče dogovoriti za hitrejše reševanje starih grehov, tako da vam za druge načrte ostane kar se da veliko časa. Ko postane jasno, kdaj bodo študijske obveznosti končane, pa je na vrsti prijetnejši čas – čas, ki ga lahko izkoristiš za užitek, izobraževanje, osebnostno rast in, seveda, za potovanje.

 

Odkrij svet in sebe

Če so tvoji sošolci in prijatelji zaposleni s študijem, ne dovoli, da te to ustavi. Sestavi svoj potovalni načrt in obišči kraje, o katerih sanjaš! Samostojno potovanje zahteva precejšnjo mero poguma in samostojnosti, vendar nagradi z najboljšimi spomini. Nagradi te z novimi izkušnjami in znanji, pomaga ti pridobiti samozavest, odprtost ter boljše sposobnosti organizacije in komunikacije. Samostojno potovanje ti da enkratno možnost spoznavanja novih ljudi, ki jih, če bi potoval z družbo, ne bi nikoli spoznal. Pred odhodom pa vseeno ne pozabi poskrbeti za varnost – potovalni načrt predstavi nekomu od bližnjih in ga sproti obveščaj o potovanju.

 

Združi prijetno s koristnim

Če absolventskega leta ne želiš izkoristiti le za užitek in sprostitev, lahko v času, ki je na voljo, narediš veliko za svojo prihodnjo kariero. Izkoristi priložnost prakse Erasmus+ in poišči prakso v tujini! Na tak način ostaneš v stiku s svojim študijem, obenem pa pridobiš še dragocene delovne izkušnje, ki jih bodo delodajalci po končanem študiju zagotovo cenili. Pri iskanju prakse v tujini ti lahko pomagajo številna društva, ki se ukvarjajo z iskanjem praks za študente različnih študijskih programov. Če pa že veš, s katerim tujim podjetjem bi bil tvoj življenjepis najbolj oplemeniten, se opogumi in jim pošlji prošnjo za opravljanje prakse!

 

Nauči se novega jezika

Izkoristi prosti čas za učenje novega ali izpopolnjevanje znanega tujega jezika. Vpiši se na tečaj za pridobivanje osnov tujega jezika ali na kratek tečaj za osvežitev že naučenega. Jezika se najlažje naučiš tako, da ga vsakodnevno uporabljaš – zato izkoristi čas, ki ga imaš na voljo, in nekaj mesecev preživi v tujini. Poišči delo kot au pair v Veliki Britaniji, kot vzgojitelj na otroških kampih v ZDA ali kot animator ali učitelj smučanja v zimskih letoviščih, možnosti so neomejene! Čeprav gre za kratkotrajne oblike zaposlitve, te omogočajo, da si v stiku z jezikom, delo večinoma ni zahtevno, obenem pa ti omogoči, da zaslužiš nekaj denarja.

 

Potuj kot prostovoljec

Prosto leto lahko izkoristiš tudi za opravljanje prostovoljstva v tujini. Evropska unija v sklopu prostovoljstva EVS študentom sofinancira stroške bivanja ob sodelovanju v prostovoljskih projektih v tujini. Če je tvoj budget omejen, ampak si vseeno želiš potovati na druge kontinente, je prostovoljstvo eden od načinov za združevanje prijetnega s koristnim. Ponudbo projektov, za katere ljudje po vsem svetu iščejo pomoč prostovoljcev, lahko najdeš na različnih platformah, kot so na primer Helpex, WWOOF ali Workaway. Organizatorji prostovoljcem v zameno za delo v obsegu nekaj ur na dan ponudijo prenočišče in hrano, tako da ti kljub prostovoljnemu delu ostane veliko časa za raziskovanje. Čeprav kot prostovoljec za opravljeno delo nisi denarno nagrajen, lahko ob tem pridobiš veliko novih znanj in mehkih veščin, se priučiš jezika in spoznaš nove ljudi.

 

Možnosti za potovanje, tudi takih, ki so primerne študentskemu žepu, je ogromno. Tudi če pavziranje študija ni bilo načrtovano, ne glej na prosto leto kot na izgubljeno priložnost, temveč izkoristi čas, ki ga imaš na voljo, in se podaj v svet. Poleg samostojnosti ob tem vselej pridobiš nova znanja, nove izkušnje in nove ideje.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGSaša BRDNIK
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button