Scena

Lent 2022: sončna festivalska sobota, ki se je prelevila v nedeljo

Za nami je drugi dan lentanja. Prvo festivalsko soboto so zaznamovale tradicionalne delavnice Art kampa, mednarodna veslaška regata osmercev na Dravi, več glasbenih poslastic in obilo spremljajočega dogajanja. Na Jurčkovem - Večerovem odru so nastopili lanski zmagovalci Šourocka, Jet Black Diamonds.

Za nami je prva festivalska sobota jubilejne, 30. izvedbe največjega multikulturnega festivala na prostem v Sloveniji, Festivala Lent. Pozno junijska in praznična sobota je postregla z izvrstnim vremenom, ki je kar klicalo po obisku vrste festivalskih prireditev.

Lentamo že od jutra

Kot preostale dni festivala je bilo v Mestnem parku tudi tokrat pestro že od jutra. Art Kamp, ki letos praznuje petnajstletnico, je kot običajno nudil vrsto aktivnosti za ustvarjalne duše vseh starosti.

Lent 2022, festival, festivalska sobota, Maribor, glasba, Lent, lentamo, Festival Lent 2022, Šourock, Jet Black Diamonds, Art Kamp, glasba, Marko Črnčec, Vlatko Stefanovski, Splicka scena, Tadej Toš, Pozor Muzika na cesti, lentanje, Lacha After Jam, PineTree
Art Kamp kot eden izmed značilnih delov Festivala Lent letos praznuje svojo 15. obletnico.

Prav tako sta se v dopoldanskih urah v sklopu Športnega Lenta odvila tradicionalni  mednarodni hitropotezni šahovski turnir in nerf streljanje, tisti, ki so želeli nekoliko bolj umirjen začetek vikenda pa so se lahko odpravili na delavnico sproščanja ali eno izmed ostalih kulturnih aktivnosti. Na Grajskem trgu sta med drugim zaigrala Dada in Marko, v sklopu Živih dvorišč je potekala delavnica Prostor – telo – dih – glas, v Mestnem parku pa smo lahko prisluhnili učencem Sokijeve bobnarske šole.

In jutro se je prelevilo v popoldne

Ob 15. uri se je v mariborskih Benetkah začela mednarodna veslaška regata osmercev Zdravojutri, popoldne pa so ponovno zaživela tudi Živa dvorišča. Ta so med drugim poskrbela za dvoriščno druženje, vodenje po sledeh fotografij preteklega stoletja, predstavo Vrvica, ki je rešila svet in pogovor z Aljošo Ternovškom.

Po celem Mariboru sta odmevala smeh in odlična glasba

Praznično festivalsko soboto sta popestrila kar dva nastopa stand up komedije. Na Vetrinjskem dvoru je nastopila četverica hrvaških komikov Splicka scena, Minorite pa je razprodal stari znanec Mariborčanov, Tadej Toš, za katerega je Festival Lent že prava stalnica.

Lent 2022, festival, festivalska sobota, Maribor, glasba, Lent, lentamo, Festival Lent 2022, Šourock, Jet Black Diamonds, Art Kamp, glasba, Marko Črnčec, Vlatko Stefanovski, Splicka scena, Tadej Toš, Pozor Muzika na cesti, lentanje, Lacha After Jam, PineTree | Nastop skupine Oblivion na Glavnem trgu je združil glasbo in ples …
Lent 2022, festival, festivalska sobota, Maribor, glasba, Lent, lentamo, Festival Lent 2022, Šourock, Jet Black Diamonds, Art Kamp, glasba, Marko Črnčec, Vlatko Stefanovski, Splicka scena, Tadej Toš, Pozor Muzika na cesti, lentanje, Lacha After Jam, PineTree | … na Grajskem trgu pa je nastopila skupina Borzak.

  V sklopu popoldanskega dela Pozor Muzika na cesti so nastopili Borzak in Oblivion, nato pa je sledil še dodatno glasbeno pester večer, ki so ga začinil Kvartet Vif v Unionski dvorani in Marko Črnčec ter Nino Mureškič z gosti v Sodnem stolpu. Na Trgu Leona Štuklja, na Glavnem odru je nastopil Vlatko Stefanovski, makedonski kitarski virtuoz, ki se mu je na odru pridružil Nacionalni folklorni ansambel Severne Makedonije Tanec.

  Ob Dravi pa je zadišalo po (Šou)rocku in klasični elektroniki

  Pri Vodnem stolpu, v objemu Drave so nastopili zmagovalci lanskega natečaja Šourock, Jet Black Diamonds. Čeprav jim mariborski odri niso neznani, pa so Festival Lent obiskali prvič.Ti so poleg pesmi s svežega albuma Večvredne romance predstavili tudi več (še) nov(ejš)ih skladb. Poslušalci so z njimi Še zadnjič oblekli Retro anorak in se spominjali Novembra.

  Lent 2022, festival, festivalska sobota, Maribor, glasba, Lent, lentamo, Festival Lent 2022, Šourock, Jet Black Diamonds, Art Kamp, glasba, Marko Črnčec, Vlatko Stefanovski, Splicka scena, Tadej Toš, Pozor Muzika na cesti, lentanje, Lacha After Jam, PineTree | Prvi začetki skupine Jet Black Diamonds segajo že v njihove osnovnošolske čase …
  Lent 2022, festival, festivalska sobota, Maribor, glasba, Lent, lentamo, Festival Lent 2022, Šourock, Jet Black Diamonds, Art Kamp, glasba, Marko Črnčec, Vlatko Stefanovski, Splicka scena, Tadej Toš, Pozor Muzika na cesti, lentanje, Lacha After Jam, PineTree | … na Lentu pa so poleg svojih avtorskih pesmi izvajali tudi Hazardovo klasiko – Vsak je sam.
  Lent 2022, festival, festivalska sobota, Maribor, glasba, Lent, lentamo, Festival Lent 2022, Šourock, Jet Black Diamonds, Art Kamp, glasba, Marko Črnčec, Vlatko Stefanovski, Splicka scena, Tadej Toš, Pozor Muzika na cesti, lentanje, Lacha After Jam, PineTree | Tribute bend angleških velikanov elektronike Depeche Mode, Mode Machine prihaja iz Italije.

   Simpatičnim Vipavcem je sledil nastop tribute banda legendarnih Depeche Mode, Mode Machine. Ti so spomnili na slavne hite angleške skupine, ki radie oblegajo še dandanes – Enjoy The Silence, Personal Jesus, Strangelove

   Lentanje se je še enkrat več zaključilo na Minoritih, kjer so v sklopu dogodkov festivalskih after partyjev Lacha After Jam nastopili PineTree, mladi lokalni glasbeniki, ki v svet jazza vključujejo zvrsti, kot so r’n’b, pop in soul.

   Kaj nas čaka danes?

   Tudi danes Festival Lent obljublja bogato dogajanje. Festivalska nedelja bo prinesla potapljanje na Benetkah, Adija Smolarja in Leteče potepuhe na Jurčkovem – Večerovem odru, komedijo Daniela Glattauerja, Čudež na Minoritih in mednarodni stand up, Angleški večer v Vetrinjskem dvoru.

   Sara VOCOVNIK
   Nejc VEHOVEC
   ikona snemalec Nejc VEHOVEC

   Sara Vocovnik

   Novinarka

   Sorodni članki

   Back to top button