Scena

Lent 2022: vroč ponedeljek prinesel “groovanje” in akrobatski spektakel

Začel se je nov festivalski teden. Vesolje je poskrbelo za neverjetno vroč ponedeljek, organizatorji Festivala Lent pa so bili zadolženi za vroče dogajanje. Tudi začetek tedna je na Lent prinesel obilo športa, glasbe in kulture. Ko se je ozračje že nekoliko ohladilo, je Maribor plesal z Groovocadom in občudoval akrobacije skupine Quadro.

Lentanje se je po stari navadi tudi tokrat začelo že zjutraj. Začel se je prvi teden počitnic in najbolj nadobudni šolarji so z ustvarjanjem na Art Kampu lahko začeli že navsezgodaj. Poleg tradicionalnega Art Kampa pa je bil Oder Triglav v Mestnem parku na ponedeljkovo dopoldne tudi kraj plesnega nastopa Plesne izbe, Poletje v laseh.

Športno na kopnem in pod vodo

Popoldne se je v mariborskih Benetkah, na Lent plaži odvijala predstavitev potapljanja v izvedbi Potapljaškega društva Maribor. Društvo je izmed vseh prijavljenih izžrebalo srečneža, ki bo se bo po festivalu njihovega potapljaškega tečaja udeležil brezplačno.

Prav tako v okviru Športnega lenta se je na Strelišču Maribor, ŠRC Ra-ta-ta odvijala igra lasermaxxa, računalniško vodene laserske igre, ki se igra na taktičnem poligonu.

Glasba, kultura, kulinarika – vse to je Lent 2022

Za željne dobre glasbe je ponovno poskrbela Pozor Muzika na cesti!, v sklopu katere je na Grajskem trgu nastopil štajerski kvartet B-kompleks, nekaj metrov južneje, na Glavnem trgu pa so mimoidoči lahko uživali v zvokih Natalija Tumpej tria.

Festival Lent, Festival Lent 2022, glasba, Maribor, Groovocado, ŠRC RA-TA-TA, Art Kamp, B-kompleks, GT22, Nejc Pucko, Quadro, Fridas Jazz Quartet, Duo Atanasovski | Grajski trg je prisluhnil kvartetu B-kompleks …
Festival Lent, Festival Lent 2022, glasba, Maribor, Groovocado, ŠRC RA-TA-TA, Art Kamp, B-kompleks, GT22, Nejc Pucko, Quadro, Fridas Jazz Quartet, Duo Atanasovski | … Glavni trg pa je “swingal” z Natalija Tumpej triom.

  Začela se je serija dogodkov Miza, na kateri bo o prihodnosti našega mesta spregovorilo več mladih, ki delujejo v GT22. Tam bodo vsi pogovori tudi potekali. Kot prvi je včeraj spregovoril Nejc Pucko, mariborski oblikovalec, organizator in glasbenik.

  Kot ostale dni, je bilo tudi tokrat poskrbljeno za smeh. V Vetrinjskem dvoru se je odvijal dobrodelni stand up roast Autsajderji, na katerem so se med seboj pomerili Bor Greiner, Filip Flisar, John Denhof, Marcos Tavares in 6pack Čukur. Izkupiček od vstopnic (in prodane so bile prav vse) gre v dobrodelne namene.

  Samo špilaj!

  V Mestnem parku je nastopila zasedba Maribum Afriqui, v dvorani Union pa je na harfo zaigral Brin Bernatović.

  Na Jurčkovem-Večerovem odru so tokrat nastopili Groovocado, ki so poslušalcem predstavili pester nabor priredb s pridihom soula, funka, popa, disca in rokenrola. Ob skupini devetih živahnih glasbenikov so zagroovali celo labodi. Kdo bi se lahko uprl sladki mešanici, ki je segala vse od Abbe, Lizzo, Village People, Britney Spears, Jinx pa do Nece Falk?

  Festival Lent, Festival Lent 2022, glasba, Maribor, Groovocado, ŠRC RA-TA-TA, Art Kamp, B-kompleks, GT22, Nejc Pucko, Quadro, Fridas Jazz Quartet, Duo Atanasovski | Groovocado sestavlja deveterica odštekanih glasbenikov.
  Festival Lent, Festival Lent 2022, glasba, Maribor, Groovocado, ŠRC RA-TA-TA, Art Kamp, B-kompleks, GT22, Nejc Pucko, Quadro, Fridas Jazz Quartet, Duo Atanasovski | Pokrivajo število glasbenih zvrsti – od disca do soula.
  Festival Lent, Festival Lent 2022, glasba, Maribor, Groovocado, ŠRC RA-TA-TA, Art Kamp, B-kompleks, GT22, Nejc Pucko, Quadro, Fridas Jazz Quartet, Duo Atanasovski | Na Jurčkovem-Večerovem odru so zaigrali domače in tuje skladbe.

   Poln Glavni trg zazrt v nebo

   Ko je noč pokrila mesto, se je na Glavnem trgu odvila spektakularna uličnogledališka predstava. Skupina štirih akrobatov Quadro iz Italije je trg pred mestno hišo napolnila s stotinami obiskovalcev, ki so zazrti v nebo opazovali predstavo na dvignjenem odru.

   Festival Lent, Festival Lent 2022, glasba, Maribor, Groovocado, ŠRC RA-TA-TA, Art Kamp, B-kompleks, GT22, Nejc Pucko, Quadro, Fridas Jazz Quartet, Duo Atanasovski
   Skupina Quadro je navdušila stotine obiskovalcev, ki so se zbrali na ponedeljkov večer.

   Dan je kmalu prišel h koncu, festival pa seveda še traja

   Tudi ponedeljek na Lentu se je zaključil na Lacha After Jamu v Minoritih, kjer je nastopila mednarodna zasedba Fridas Jazz Quartet. Pestremu jazzovskemu koncertu je tudi tokrat sledil jam session, kjer vsak dan po zaključenem programu zajammajo različni glasbeniki.

   Kaj nas čaka danes?

   Pred nami je še skoraj cel teden Lenta, ki obljublja pestro paleto dogodkov vseh vrst in oblik. Tudi danes se na Benetkah odvija predstavitev potapljanja, na drugem pogovoru Miza bo v GT22 spregovoril dijaški aktivist Jakob Sever Klasinc. Za glasbo na Grajskem trgu bo ponovno poskrbela Pozor Muzika na cesti, pri Vodnem stolpu bo zvečer nastopil Duo Atanasovski z gosti.

   Pa da ne pozabimo na eno izmed bolj znamenitih stvari Lenta. S povorko in otvoritvijo se danes začenja 34. Folkart. Torkovo lentanje se bo zvečer zaključilo z nastopom Erik Truffaz Quarteta na Minoritih in nastopom Masharik po njem. Veselo lentanje!

   Sara VOCOVNIK
   Nejc VEHOVEC
   ikona snemalec Nejc VEHOVEC

   Sara Vocovnik

   Novinarka

   Sorodni članki

   Back to top button