KulturaNoviceScenaZabava

24. Rdeče zore v Mariboru: za vse ženske z velikim Ž

Na mariborska tla so se vrnile 24. Rdeče zore. Kdaj, če ne za 8. marec, mednarodni dan žena, je čas, da se ženske postavi v ospredje in jim nadene velliki Ž.

Društvo ZIZ je letos ponovno organiziralo festival Rdeče zore, že 24. zapored. Ta v ospredje postavlja feministične in kvir tematike. Poleg številnih protestov, performansov in filmskih večerov pa so se v prostorih mariborskega Narodnega doma zvrstile tudi tri predstave. Za 8. marec, mednarodni dan žena, pa so s kabaretom v ospredje postavili predvsem ženske. Z velikim Ž, da ne bo pomote.

ZIZ v Mariboru s tremi predstavami

Festival Rdeče zore je letos ponovno nastopil v Mariboru. V prostorih Narodnega doma si je bilo mogoče ogledati tri različne predstave, ki pa so v duhu 8. marca, mednarodnega dneva žena, v ospredje (seveda) postavljale ženske. Prva je potekala že v ponedeljek, 6. marca, z naslovom Futraj moj ego 2. V samostojni kratkočasnici kabarejske oblike je nastopila Anja Bezlova in pred gledalce na oder postavila zrcalo današnjega sveta.

ROZA pa je naslov druge predstave, ki si jo je bilo mogoče ogledati dan pred dnem z velikim D. Avtorska predstava Nuše Komplet Peperko, Urške Majcen in Nuše Ofentavšek obeležuje zgodovinski lik Rose Luxemburg. Ne le gospa doktor, ampak tudi politična aktivistka, je Rose Luxemburg vzor, ki mu je vredno slediti še danes.

Osrednja tematika dneva žena so seveda kdo drug kot ženske – kaj vse zmorejo in kaj vse dosežejo.

Nagelj ali ne nagelj, to je zdaj vprašanje

Če kateri cvet obeležuje praznik žensk, je to nagelj. Ampak kaj, ko te na ta dan ZIZ opomni točno, kam si lahko zatlačiš omenjeni nagelj. No, predstava s primernim naslovom, Nageljn si láhko zatlačiš veš kam, ne, je bila kabaretsko obarvana in je v ospredje postavila kaj drugega kot ženske.

Nastopajoči (Teja Bitenc, Rebeca Jazbinšek Berghaus, Alja Jeršič, Sanja Kranjc, Anamarija Nađ, Eva Nađ, Jan Podbrežnik in Barbara Polajnar) so se kabareta lotili na humoren način, vmes pa dodali še nekaj kapljic lekcij o feminizmu. Predstava je potekala v režiji Anje Bezlove.

Kabaret Nageljn si láhko zatlačiš veš kam, ne je v ospredje postavil vsakodnevne boje žensk.

Feminizem za telebane

Piše se leto 2023 in ženske še vedno niso polnopravne članice družbe. ZIZ-ov kabaret se tematike loti na humoren, preprost, a zato nič manj prodoren način. Boj proti objektifikaciji žensk je osrednja tema, nastopajoče pa želijo skozi svojo seksualnost pridobiti nazaj svoje telo in posledično tudi svoje pravice. Vmes sledijo humorni vložki feminizma za telebane, ki občinstvo popeljejo v čas predjamskih ljudi. S tem na preprost način pokažejo, kako daleč sega ženski boj za last nad svojim telesom in kako preprosto je dejansko razumeti osnovna načela feminizma.

Večer pa je dal priložnost tudi izobraževanju o najbolj osnovnih načelij feminizma, da jih je lahko razumel vsak teleban.

24. Rdeče zore se še odvijajo, s številnimi dogodki, ki se bodo vrstili vse do 12. marca, zato je vredno preveriti, kaj vse se bo še dogajalo.

Marina BAJIĆ
Janez KLENOVŠEK

Marina Bajić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button