Znanost

Študent Dobe razvil napravo, ki opozarja na kakovost zraka

V Sloveniji imamo odslej na voljo napravo, ki zbira podatke o kakovosti zraka, jih analizira, v primeru prekoračitve mejnih vrednosti pa o tem opozori kar preko družbenih omrežij. Primerna je predvsem za manjše občine, ki si želijo sistem spremljanja kakovosti zraka, in kraje, kjer meritev ne opravlja že Agencija RS za okolje.

Razvil jo je študent Fakultete Doba Matej Lorenci. Napravo je skonstruiral in tudi izdelal, zanjo razvil programsko opremo ter preizkusil v praksi, s tem pa dokončal magistrski študijski program prek spleta.

Naprava je občutno cenejša od preostalih konkurenčnih izdelkov, zato si jo bodo lahko privoščile tudi manjše občine.

Po mnenju Lorencija je kakovost zraka izjemno pomembna za naše zdravje, zato moramo vedeti, kaj dihamo. Za spremljanje teh podatkov je razvil poseben sistem, ki omogoča zbiranje podatkov o kakovosti zraka. Te podatke nato sistem analizira prek specializiranih algoritmov in v primeru prekoračitve mejnih vrednosti preko družbenih omrežij o tem obvesti javnost.

Za manjša mesta, ki o kakovosti zraka še nimajo informacij

Sistem je namenjen predvsem manjšim mestom in občinam, mogoče pa ga je uporabljati tudi za večja mesta. S pomočjo zbranih podatkov je mogoče analizirati tudi kakovost zraka v daljšem časovnem obdobju, te podatke povezati z vremenskimi podatki ter tako poiskati dejanske vzroke za morebitno slabšo kakovost zraka, je povedal.

Ključna prednost naprave je občutno nižja cena od ostalih tovrstnih naprav, ki so dostopne na prostem trgu. To pomeni, da je primerna tudi za širšo javnost, kot so občine, ki ne razpolagajo z velikimi proračuni, čeprav so motivirane za iskanje trajnostnih rešitev.

Z uporabo takšnih naprav bi lahko merili kakovost zraka na širšem območju, ki se občutno poslabša predvsem v zimskih mesecih. Podatki pa bi pomagali tudi pri lažjem snovanju načrtov in sprejemanju odločitev.

 

 STA
 DOBA fakulteta – Facebook

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button