TehnologijaZnanost

Blockchain šola na FERI-ju

Na FERI-ju zaključen prvi del jesenske šole tehnologije veriženja blokov

Na mariborskem Inštitutu za informatiko FERI, poteka že druga počitniška šola na temo Blockchain, Smart Contracts and dApps oz. tehnologije veriženja blokov, pametnih pogodb in decentraliziranih aplikacij.

Na inštitutu želijo izobraziti javnost, da tehnologija veriženje blokov niso zgolj kriptovalute, temveč gre za temelj novim konceptom. Ti koncepti spreminjajo ustaljene poslovne procese ter nudijo prostor za inovativne tehnološke pristope.

Cilj jesenske šole je približati omenjeno tehnologijo študentom, ki želijo obdobje brez predavanj izkoristiti tudi za širitev svojih znanj. Študenti so tako med drugim spoznavali osnove tehnologije veriženja blokov, pametne pogodbe ter platformo Ethereum, ki omogoča razvoj pametnih pogodb in decentraliziranih aplikacij.

V sredo, 19. septembra, se je zaključil prvi ter vsebinski del jesenske šole ter začel tekmovalni del. Na zaključku je udeležencem podan izziv, ki je povezan s platformo in iniciativo ECTA, ki temelji na blockchain tehnologiji in je namenjena reševanju globalne zaposljivosti razvijalcev. Koncept, ki ga uveljavljajo orodja umetne inteligence, je namenjen reševanju neučinkovitosti, povezanih s časovno izgubo, preverjanjem spletnih profilov, odkrivanjem talentov (zlasti v državah z nizkimi in srednjimi dohodki) in varnim načinom poslovanja (plačilna rešitev podprta s pametnimi pogodbami na platformi Ethereum).

Prototipne rešitve tekmovalnega dela jesenske šole bodo študenti predvidoma predstavili sredi oktobra, najboljši pa bodo dobili tudi denarne nagrade. Denarni sklad je velik kar 1000 evrov in 50.000 ECTA (PAY) žetonov.

doc. dr. Muhamed Turkanović – razlaga tehnologije veriženja blokov. |
Blaž Podgorelec – izdelava pametnih pogodb. |
Patrik Rek – decentralizirane aplikacije. |

     

    https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGdoc. dr. Muhamed TURKANOVIĆ
    https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780Patrik REK

    Sorodni članki

    Back to top button