Tehnologija

Aplikacija DekontRaminacija spremlja sovažni govor v javnih prostorih

Ljubljana Pride predstavlja mobilno aplikacijo DekontRaminacija: aplikacijo, ki omogoča spremljanje sovražnega govora v javnih prostorih in zagotavlja konkretno izhodišče za upor proti tovrstnemu sovraštvu.

Si opazil sovražni govor na ulici, zidu, v parku? Dodaj ga v aplikacijo

Trenutno smo priča močnemu porastu diskriminatornega in sovražnega govora v medijskem prostoru, na družbenih omrežjih in v parlamentarni politiki po vsej Evropi – ulice, zidovi, zgradbe in parki naših mest žal niso izjema.

Ta aplikacija ti pomaga zabeležiti sovražni govor, ki ga najdeš kjerkoli v javnih prostorih: v lokalnem parku, na steni ob šoli/službi, pri starih starših, poleg najljubše kavarne … ali če opaziš grafit usmerjen proti LGBTIQ+ skupnosti, neonacistično nalepko, plakat s ksenofobnim sporočilom, ipd.

Zdaj ga lahko enostavno fotografiraš in oddaš v DekontRaminacija zemljevid in s tem postaneš bolj ozaveščeni o fizičnem prostoru, v katerem živiš!

Aplikacijo lahko uporablja vsak

Sovražni govor, drugačenje, stereotipi in predsodki primarno targetirajo marginalizirane skupine, kot so LGBTIQ+ skupnost, begunke_ci, prosilke_ci za azil in priseljenke_ci, temnopolte osebe in muslimanke_ci, če naštejemo le nekatere. Poleg tega, da pa neposredno prizadene ljudi, ki se identificirajo znotraj teh skupin, tudi normalizira tovrstne sovražne naracije v javnih prostorih. V aplikaciji lahko najdeš tudi informacije, na koga se obrniti za podporo, če te prizadene sovražni govor, ali bi rad_a še naprej aktivno naslavljal_a pojav sovražnega govora. 

Poleg sovražnega govora ti aplikacija DekontRaminacija omogoča tudi beleženje “DekontRaminiranega” govora, sovražnega govora, katerega pomen je bil spremenjen v nekaj pozitivnega, in/ali govora, ki je pozitiven in opolnomoča marginalizirane skupine.

Aplikacija je lahko odlično orodje za odpiranje pogovora o sovražnem govoru, njegovih posledicah in/ali zagotavljanje podpore tistim, ki jih prizadene: je uporabna in res enostavna za uporabo. Uporablja jo lahko vsak_a! 

Mobilno aplikacijo za Android telefone si lahko brezplačno naložiš na platformi Google Play na tej povezavi.

Mobilna aplikacija je nastala v sklopu Erasmus+ strateškega partnerstva med Loesje Berlin iz Nemčije, INAR iz Irske in Društva Parada ponosa iz Slovenije. Več o projektu si lahko preberete tukaj.

Mlad.si
Mlad.si

Sorodni članki

Back to top button