Kultura

3. december: Ta veseli dan kulture ali kultura odpira svoja vrata

3. december obeležuje neformalni praznik Ta veseli dan kulture, ki je z leti prerasel v množičen kulturni dogodek in veselo praznovanje Prešernovega rojstnega dne. Ta dan na najlepši način združi željo ljudi po kulturi in njeno dostopnost. 

Ta veseli dan kulture je neformalni praznik. Ta dan svoja vrata odprejo številne kulturne ustanove po vsej Sloveniji. Med njimi so muzeji, galerije, gledališča in drugi zavodi, zvrstijo pa se tudi brezplačne razstave, vodenja, delavnice in predstave.

Izkoristi brezplačen vstop v kulturne ustanove in na tak način praznuj Prešernov rojstni dan.

Letos ne bo nič drugače. Zato si vzemi nekaj časa, si oglej program in pojdi na katerega izmed več kot 300 dogodkov. Dogodki s podrobni opisi so zbrani na posebni spletni strani Zavoda za varstvo kulturne dediščine in omogočajo razvrstitev glede na regijo, starostno skupino, zvrst in druge karakteristike.

V Mariboru se lahko danes med drugim udeležiš Razstave del študentov Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru: VZROČNOST, se sprehodiš po gledališču ali pa uro posvetiš mariborski vinski kulturi.

Ta veseli dan kulture je v Sloveniji neformalen praznik, ki ga obeležujemo vsako leto 3. decembra, na dan rojstva slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Prvič je bil dan obeležen leta 2000 na pobudo Ministrstva za kulturo ob dvestoletnici pesnikovega rojstva. Kasneje je prišlo v navado, da na ta dan kulturne ustanove brezplačno odprejo svoja vrata obiskovalcem.

 

 mlad.si
 Facebook

Sorodni članki

Back to top button